Памет за бачо Кольо

На 10 май в тегавото ни всекидневие се появи още една лоша вест – завърши внезапно земния си път знатният строител Никола Цветков Чолаков.
Покруса обхвана приятелите и познатите на бачо Кольо, както го наричахме.
Той беше участвал навремето в строителството на големи жилищни комплекси и на чуждестранни посолства, на стадион “Васил Левски” и на още ред национални обекти. Беше оставил своя майсторлък и в Съветския съюз, откъдето съхраняваше у себе си незабравими впечатления за срещи с прекрасни хора. Беше удостоен за ползотворния си труд с високи наши и съветски ордени и медали.
Той не беше кореняк самоковец, но се чувстваше наистина като наш съгражданин. Милееше за Самоков. Съгради с ума си и с двете си златни ръце две чудесни къщи край града – едни малки архитектурни чудеса. Направи като дарение прекрасна чешма край пътя с кът за отдих. Не се скъпеше да дарява – средства, продукти, усмивки и добра дума. Участваше с удоволствие в работата на Клуба на строителите-ветерани и на Руския клуб в града ни. Разказваше спомени, даваше предложения. Сам искаше да направи още дарения – чешми на Ридо, в Бели Искър…
Беше завършил през 50-те години авторитетния строителен техникум “Христо Ботев” в столицата. Имаше самочувствие, но то бе абсолютно заслужено. Казваше: “Каква е разликата между мен, майстора строител и строителния инженер? Това е, че майсторът може да построи нещо, но не може да направи скицата. Инженерът може да подготви чертежа, но не може да го реализира. Аз мога и едното, и другото.”
При него делата вървяха заедно с думите, а често ги и изпреварваха.
Срещите ни бяха редки, но дружески, сърдечни. Въпреки всички лошотии не губеше чувството си за хумор, споделяше ей така, между другото, случки и истории, от които човек можеше да се поучи, да вземе акъл.
Загубата на такива колоритни хора отваря една празнота, която не може да се запълни никога с нищо. Малка утеха за нас и за близките и познатите са добрите спомени, чувството, че си бил приятел с такъв човек, че си бил ценен от него.
Прощавай, бачо Кольо! Ще те помним като майстор в истинския смисъл на тази дума и като много добър човек.
Почивай в мир!

“Приятел”

 

Опелото на Никола Чолаков /1939-2023 г./ ще бъде на 16 май, вторник, от 11 ч. в църквата на Централните софийски гробища.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*