Памет за художника и човека Христофор Пейчев

На 21 юни грешния ни свят напусна на 90 години известният художник и почетен гражданин на Самоков Христофор Пейчев. Отиде си даровит творец, майстор на графиката, на много прекрасни творби, автор на герба на Самоков.
Христофор Пейчев е роден на 24 март 1933 г. в Разград. През 1958 г. завършва Националната художествена академия в София и започва работа в нашия град.
Има шест самостоятелни изложби в Самоков. Участвал е в десетки окръжни, национални и международни изложби, включително в Русия, Германия, Полша, Чехия и др. Негови творби притежават галерии и частни сбирки в Австрия, Англия, Холандия, САЩ, Канада, Мексико, Израел и др., галериите в Самоков, Разград, Благоевград, Смолян, Добрич и други градове.
Автор е на много търговски марки и проекти за оформление на сгради. Член е на Съюза на българските художници от 1979 г. Носител е на орден „Кирил и Методий” – трета степен. Преди няколко години бе създаден и документален филм за живота и творческата дейност на Христофор Пейчев.
С Фори, както с обич и уважение го наричахме приятелите и познатите, поддържахме колегиални и човешки взаимоотношения в продължение на десетилетия. Той не само твореше, но се вълнуваше и като гражданин от проблемите, ратуваше от сърце за по-добрия облик на града, както и за съобразяване на управляващите със становищата на обикновените хора.
Поклонението пред паметта на заслужилия творец и човек ще се състои на 23 юни, петък, от 13 ч. в Дома на покойника в гробищен парк „Ридо“.
Фори бе дългогодишен приятел и почитател на „Приятел“. Екипът ни изказва искрени съболезнования на близките и се прекланя дълбоко пред светлата памет на твореца, човека и приятеля Христофор Пейчев!

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*