Култура, Новини

Параклисът „Възнесение Господне” над Широки дол е готов за освещаване

В миналото в тази местност край Широки дол е имало параклис, който е бил разрушен от турците по време на робството. Останките напомняли за пожар, стърчали и останки от стени, високи около 1 м, с каменни плочи и голям кръст. По-късно всичко е доразрушено, а камъните са прекарани в селото и са използвани за строеж на къщи.
Възстановяването на този параклис започна през 2009 г. С решение на тогавашното църковно настоятелство и с подкрепата на много от местните миряни се реши да започне изпълнението на тази богоугодна задача. Населението бе призовано да събира дарения. Отзоваха се не само хора от селото, но и много собственици на вили в околността. Като добродетелни люде се показаха Иван Б. Терзийски, Валентин Ръкльов, Васил С. Терзийски, Михаил Ашминов, Косьо от състав „Тангра”… Ангел Вукадинов, Иван Мишев, Христо Бакрачев, Димчо Бакрачев и Любомир Лобутов и Данчо Станоев със своите машини разшириха пътя към параклиса.
С положен доброволен труд от много широкодолци и с Божията помощ успяхме да възстановим параклиса в сегашния му вид. При изпълнението на благородното начинание срещнахме много трудности главно поради това, че теренът е пресечен и не може да се използва механизация. Целият материал бе прекарван и пренасян с каруци и на ръка.
Със задоволство и благодарност можем да споменем имената на Николайчо Бакрачев, Васил Овчаров, Никола Пугев, Виктор Биков, Иван Караджинов, Райчо Терзийски, Иван Терзийски и много други, които не се уплашиха от проблемите при осъществяването на проекта и с Божията помощ работата бе успешно завършена.
За радост успяхме и да изографисаме параклиса, като всички икони са дарения. Параклисът е вече абсолютно готов за освещаване. Надяваме се, че догодина ще бъде осветен.
На 13 юни, на празника Възнесение Господне, беше първата литургия. Тогава бе подготвен курбан и цялото население на Широки дол с голямо желание и удоволствие посрещна празника в нововъзстановения параклис. Самодейци от местното читалище „Виделина” изнесоха художествена програма, която още повече повдигна празничното настроение.
Наоколо и природата е прекрасна и районът често се посещава от местни жители и гости на селото.
На 500 м от параклиса се намират руини от крепост, която жителите на Широки дол наричат Калето. Тя е от 5-4 в. пр. Хр. и е тракийско светилище. Параклисът и Калето са взаимно свързани. Според предания Калето е било царска резиденция и нищо чудно при разкопки да се появи църква.
И още един интересен факт. При разчистване на пода на изгорения параклис беше намерен в дъното, в единия ъгъл, оригиналният кръст, счупен на две. Кръстът не е изработен от местен камък. Оказа се, че е от Дубровник. Подобен кръст от същия камък има и на друго светилище – Св. Илия над селото. Това говори, че кръстовете са донесени от българските царе преди падането ни под турско робство.

От църковното настоятелство в Широки дол

Leave a Reply