История, Култура, Новини, Статии, коментари

Параклисът „Св. Иван Рилски” край Злокучане

В м. Бойов дол, между Злокучане и Драгушиново, на няколкостотин метра на изток от пътя между двете села, се намира параклисът „Свети Иван Рилски”. Построен е в източната част на широка поляна, закътана в дола, оградена от всички страни с гъста гора. Преди това тук е имало стар дървен параклис. На негово място през 2004 г. Велко Лазаров от Злокучане по своя инициатива, със свои средства и много труд построил нов красив параклис, посветен на чудотвореца св. Иван Рилски.
От жителите на двете села това място е почитано като свято, а целебната сила на водата била добре позната от старо време.
Параклисът е осветен на празника на светеца през октомври 2004 г. от свещеноиконом Петър Стоименов от Драгушиново. Всяка година ктиторът на храма Велко Лазаров в деня на светеца – на 19 октомври, организира празненство и посреща гости от двете села и от други околни селища.
Преклонението пред светеца и любовта към родното място и красивата природа са мотивите, подтикнали Велко да построи този малък храм като място за молитва и почит към светеца. Малък светъл кръст на покрива привлича погледа на посетителя още от разстояние. Параклисът е с размери 6 на 4 м, а на притвора – 2 на 4 м.
Над вратата на широкия открит притвор се чете името на параклиса и годината на построяването му. От двете страни на вратата са изписани образите на св. пророк Илия отляво и на св. Димитър отдясно. От притвора се влиза в широк светъл наос, на чиито стени светят образите на най-почитаните светци, изографисани от самоковския художник Бойко Павлов. На южната стена са образите на св. цар Борис Покръстител, св. Симеон Самоковски, св. Архангел Михаил и св. Богородица. На северната стена са образите на св. Петка, св. Георги и св. Василий. Над иконостаса е образът на св. Иван Рилски, а от двете страни са изографисани св. Богородица и Исус Христос.
В олтарната част на параклиса, в малка ниша, Иван Велков е изработил малък иконостас, украсен с дърворезба и с образа на светеца. Параклисът е отворен, посетителят може да запали свещ и да преклони глава пред иконата на светеца.
На двадесетина метра южно, по пътека, покрита с плочи, се стига до целебния извор, заобиколен от красива каменна ограда, на чиято лицева страна, върху красиво оформен камък, сияе образът на св. Иван Рилски. До притвора на параклиса бълбука малка чешмичка със студена вода. На двадесет метра източно пък се издига навес и барбекю за гостите и поклонниците.
Строителят на храма Велко Лазаров с радост споделя, че негови съселяни са идвали да му помагат по време на строителството, а паричните дарения, които е получил, е вложил за материали по време на строителството и за изографисването на параклиса. Грижите му за поддържането на храма са трогателни. Когато говори за строителството и за преклонението си към рилския светец, в гласа му се долавя дълбоко вълнение, а погледът му с любов се отправя към храма и зелената гора.
„Не пропускам нито ден, без да съм дошъл тук. Не мога да спя спокойно, ако не видят очите ми, че всичко е на мястото си. Щастлив съм, че успях да облагородя това хубаво място и да оставя за хората този храм”, споделя Велко.
Това свято място пречиства душите и сърцата на посетителите и с духовността си, и с красивата си природа. Оттук хората си тръгват по-мъдри и по-уверени в бъдните дни.

Георги Захов

На 19 октомври е празникът на св. преп. Йоан Рилски Чудотворец /876-946 г./ – най-великият български светец и отшелник, покровител на народа ни, основател и патрон на Рилския манастир, още приживе наричан земен ангел и небесен жител.
Празникът на параклиса край Злокучане тази година ще се чества на 22 октомври, събота, от 11 ч.

Велко Лазаров и Георги Захов

Leave a Reply