Параклис на името на св. Иван Рилски ще се гради на Мальовица

Първа копка на православен параклис в комплекс Мальовица бе направена  тържествено на самия 19 октомври – празникът на св. Иван Рилски Чудотворец, чието име ще носи и бъдещият храм.
Параклисът ще бъде в началото на голямата Меча поляна, пред Централната планинска школа и хотел-ресторанта. С боголюбивата задача са се заели сдружение „Върхът Мальовица – 2013”, Югозападното държавно предприятие с център Благоевград и Инициативен комитет с председател д-р Стойчо Гълъбов.
В невероятно хубавия слънчев съботен ден водосвет в съслужение с протоиерей Георги Николов и свещ. Йордан Мечкарски отслужи иконом Михаил Колев, архиерейски наместник в Самоковската духовна околия. Отец Михаил изтъкна, че бъдещият храм ще се въздигне с подкрепата на дарители и държавни институции, със съдействието на архиерейското наместничество и с благословията на Негово светейшество патриарх Неофит. Храмът ще служи за молитвена утеха на всички излезли в Рила, на Мальовица, ще закриля и окриля туристи и планинари. Параклисът ще бъде съграден и в памет на българските туристи и алпинисти, загинали в своя полет към висините и красотата.
Инициатор е семейството на Райка Ранова, председател на сдружението „Върхът Мальовица – 2013”. Самата тя възкликна на тържеството, че всичко започва от вярата, надеждата и любовта, и благодари за съдействието на Югозападното предприятие, на Инициативния комитет, на БТС и туристическите деятели. Райка накрая цитира и стихове, посветени на бъдещия храм.
Зам.-директорът на Югозападното предприятие инж. Димитър Димитров посочи, че предприятието предоставя терена за параклиса, а е възможно в бъдеще да помогне и с дървен материал. От името и на Министерството на земеделието, храните и горите той пожела успех на благородното начинание.

Ваня Стоилова, бивш служител в Българския туристически съюз, говори подробно за подвига на българските алпинисти, не малко от които са приключили земния си път в планините, в своя устрем към върха, към неизвестното, към непостигнатото. Посочено бе, че Мальовица е люлката на родния алпинизъм.
През 90-те години, в присъствието на тогавашния патриарх Максим, бе направена първа копка на подобен параклис недалеч от сегашното място, покрай пътеката за хижа „Мальовица”, но по различни причини идеята не бе осъществена. Сега има увереност и са създадени предпоставки започнатото да се доведе до успешен край.
Силвия Михова, секретар на туристическото дружество в Кюстендил, приветства сърдечно участниците в тържеството със стихотворение на своя земляк, алпинист и поет Людмил Янков /също останал завинаги на Мальовица/:

„Не питай за цената на мечтата –
бори се, литвай, падай и умирай!…
Носи я винаги напред – ръката,
възкръсвай: ставай, искай и намирай!
Не я затваряй в себе си, в душата…
Изправен дишай, никога не спирай,
мечтай за радостта, за красотата!
С възторг и трепет, с вяра в чудесата –
тя ражда и мира, и светлината,
с кръвта заплаща любовта и свободата…
Не питай за цената на мечтата!…”

Положен бе първият камък и с голям православен кръст и надпис бе обозначено самото място. Осветен и раздаден бе изключително вкусен курбан.
Прозвуча „Вие се връх в небесата…” – вечната песен за Мальовица. Култовата поляна бе огряна и одухотворена и от красивите млади певици от вокална група „Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева, и от темпераментните млади танцьори от ансамбъл „Рила” с ръководител Кирил Амбарков.
Изразени бяха пожелания още догодина новият храм да бъде издигнат и осветен.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*