Култура, Новини

Параклис „Св. Иван Рилски” има вече и край Говедарци

Още един параклис ще носи името на най-популярния български светец. В м. Цръквището в Лъкатица, в района на Говедарци, свещ. Йордан Мечкарски освети на 8 октомври новопостроения храм „Св. Иван Рилски”. Даден бе курбан в четири казана. И вкусни домашни питки зарадваха събралите се.
Инициатор на богоугодното дело е местният жител Иван Георгиев Янакиев, баща на две дъщери и дядо на три внука. Преди две години, както си пасял овцете в този район, седнал и задрямал. По думите му, когато се събудил, видял на отсрещното дърво кандило, малка библия и икона на рилския светец. Тогава се обрекъл да изгради на това място параклис. Финансирал строителството, помагали му с труд млади хора и други местни жители. Интересното е, че на това място някога имало оброчище.
Както обясни за „Приятел” Спаска Костова, секретар на читалище „Христо Ботев-1928” в Говедарци, сегашният параклис е четвъртият поред около селото, построен и поддържан от частни лица.
Въпреки че е изградена в отдалечена и труднодостъпна местност, на освещаването на новата света обител са присъстваха около 90 човека. Сред тях бе и пловдивският бизнесмен с корени от Говедарци Христо Крушарски, който дари икона. Икони бяха дарени и от семейството на Иван Янакиев.

Leave a Reply