Параклис съградиха в Лаго

Пенсионери-ентусиасти станаха инициатори за построяване на параклис в Лаго – на пътеката, която започва от моста на Бистрица и продължава до Карагьол и Чакърови поляни.
На мястото – на петнайсетина минути пешком над „Плажо”, вече е оформен малкият храм. Постройката е изпипана професионално, а вътре млада самоковска художничка сътворява стенописите. Инициаторите са събрали средства, а разчитат и на дарения за цялостно завършване на замисленото.
Начинанието е предприето с благословията на архиерейското наместничество. Новият параклис ще носи името „Свети Георги Победоносец” и ще бъде осветен най-вероятно на 1 юли.
Предстоят някои довършителни работи. Ще бъде облагородено и околното пространство. Така в този район се оформя цял комплекс, като се имат предвид и изградените там през последните години къщички и навеси с маси и пейки за отмора на млади и стари.
През миналото лято една от постройките, съградени с много мерак, бе запалена и изгоря, но възрастните хора , които са стопани тук, не се отчаяха, а продължиха с още по-голямо желание да творят красота в съзвучие с прекрасната околна природа.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*