Култура, Новини, Читателски

Парите са важни, но не са всичко

Още веднъж за Шишманово кале

Отклик

Напоследък на няколко пъти във вестника се писа за Шишманово кале. Стана ясно, че този важен археологически обект сега е занемарен, а от Общината отговориха, че няма пари и нищо засега не може да се направи.
Може би наистина няма пари, криза е, но смятаме, че не всичко опира до пари. Необходима е и организация. Иначе защо бяха тези разкопки и открития на хълма? Писа се, че там ще има експозиция, ще се издадат брошури, в които ще се разказва за това място, ще идват групи от Боровец, чужденци и т. н. да разглеждат и пр.
Нищо подобно обаче не стана. Напротив. Обектът там е оставен на произвола на съдбата. Получи се парадокс. Направи се по-трудното – разкопки, изследване и др., намерени бяха находки, а накрая до самоковци и особено до хора от други места и от чужбина почти нищо не стигна. Много малко хора сега знаят, въпреки откритията, че тук е съществувала важна крепост, че е имало епископ, църкви, че са се развивали занаяти още в първите векове от новата ера. В края на краищата смята се, че това селище е предшественикът на днешния ни град Самоков.
Необяснимо е защо всичко бе изоставено. Да се подготви нов проект – хубаво, но за това се иска време, а и не е сигурно, че ще бъде одобрен. Преди в бюджета на общината се предвиждаха известни суми за продължаване на проучванията на това място. Сега ако няма толкова пари, поне охрана да се осигури. Могат например да се отделят двама-трима човека от т. нар. петдневки, които да се грижат за опазването и почистването на това историческо място.
Сега край шосето за Говедарци и Мальовица има едно пано с обозначение за Шишманово кале, но това е всичко. А може, ако няма средства за книжка, албум или диплянка, поне една най-обикновена листовка да се направи, за да знаят интересуващите се българи и чужденци какво най-ценно има тук.
Сега започва изграждането на цял комплекс на разкопките над Белчин. Хубаво е, че това се прави, но и откритията на Шишманово кале са не по-малко ценни. Нека им се обърне поне малко внимание, докато не е станало прекалено късно.

Жители на кв. “Самоково”

Leave a Reply