Новини, Читателски, Шарен свят

Парк ли е Ридо; опасни кръстовища и трафик налагат промени

Отворено писмо от активисти на сдружение „Самоковски глас”

Уважаеми общинари, дами и господа, честита Нова година!
Изслушахме с внимание отчета на г-н Георгиев. Да, признаваме, че е направено много за града, но разговаряйки с гражданите и събирайки факти, искаме да поставим на вниманието ви някои неотложни проблеми, които с общи усилия можем да променим.
Наши съграждани споделиха тревожно, че Ридо вече не прилича на парк, а на някакво място за незаконен добив на дървесина и на обширно трасе за офроуд.
Ние не знаем кое лесничейство стопанисва терена на долината под летните писти по посока на новата махала към бившата „Гражданска защита”, но там е заприличало на минно поле. Огромни кални улеи опасват цялата долина, по всяко време може да се видят необезпокоявани момчета с коне, които са закачили трупи и ги извличат до махалата. На това място имаше голям пожар преди години, а сега, когато мястото полека започва да се възстановява, се оголва от незаконна сеч. Там явно се оформя някакъв бизнес, който процъфтява. Момчетата извличат както борови, така и букови трупи от отсрещната гора.
Уважаеми общинари, ами ако всички започнем така?! Питаме се кое е позволено и докъде стига контролът.
Много добре изглежда новата туристическа атракция, но ако се разходите малко по-навътре, в началото на летните писти откъм Влашката махала, ще се натъкнете на страхотни коловози от мощни джипове, които опасват цялата зона. На някои места, където са буксували, са оставили страхотни дупки. Пътят от пистите към ул.”Подридна” почти вече е непроходим.
Питаме се парк ли е Ридо или място за движение на джипове? В цивилизованите европейски държави в парковете е забранено движението на моторни превозни средства; в нашия т. нар. парк обаче всичко е позволено.
Уважаеми общинари, в града ни има и много места, на които липсват пътни знаци. Питаме кой отговаря за поставянето им и за възстановяването на изчезналите и счупените. Дали икономисването на пари за пътни знаци ще компенсира безопасното придвижване на гражданите. Масово пътни знаци се махат и на тяхно място не се поставят нови.
Обръщаме ви внимание за състоянието на кръстовището срещу магазин „Билла”. Там станаха няколко тежки транспортни произшествия, но никой не се нае да промени ситуацията. Трябва ли да се случи нещо страшно, за да се забележи, че има проблемни кръстовища!?
По същия начин стои въпросът с кръстовището на моста на „Ихтиманско шосе”. Там постоянно спират автомобили, хората застават да си пият кафето в заведението на ъгъла, а от колите няма никаква видимост. В най-скоро време там ще стане невъзможно за придвижване.
Някой май не си върши работата.
И не на последно място поставяме въпроса за преминаването на коли от София към Боровец. Никой ли не забелязва, че този поток страшно натоварва градския трафик!? При такъв проблем нормалните общини обмислят и въвеждат извънградско преминаване.
Приехме сигналите на съгражданите ни и ви ги изпращаме с надеждата за промяна.
Пожелаваме ви ползотворна работа, посветена на гражданите на общината.

Б. Р. Писмото е изпратено и до Общинския съвет, и до кмета на общината.

Leave a Reply