Новини, Туризъм, Шарен свят

Парк „Рила” откри център в Самоков

На официална церемония на 22 декември дирекцията на Национален парк „Рила” откри в града ни Посетителски информационен център. Сградата е на два етажа, с обща площ от 960 кв. м, и се намира западно от пазара, до старите хали и бившата мебелна къща.
Изграждането на центъра е част от изпълнението на дейност „Посетителска инфраструктура и капитално строителство“ по проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила” – първа фаза“, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет чрез ОП „Околна среда 2007-2013 г.” Центърът ще дава полезна информация за маршрутите, местата за отдих и правилата за поведение в защитената територия и природните ценности на парк „Рила”.
На откриването присъстваха председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева, зам.-кметовете Сия Шехтанова и Васил Сайменов, директорът на парк „Рила” Красимир Андонов, колегата му от парк „Стара планина” Генчо Илиев. Свещ. Михаил Колев отслужи водосвет. Малките братовчедки Маргаритка и Марина Бочева се представиха с песни.
Кр. Андонов изтъкна, че сградата е построена само за 4 месеца и благодари на майсторите за бързата и качествена работа и на Община Самоков за съдействието. Той добави, че новият център ще бъде особено полезен на ученици, студенти, туристи. Зам.-кметът Васил Сайменов посочи, че градът ни отдавна се е нуждаел от такъв център, чиято дейност сега трябва да се изпълни със съдържание. Андонов, Стойчева и Сайменов прерязаха трицветната лента под звуците на „На многая лета”.
Присъстващите разгледаха с интерес сградата, получиха рекламни материали и се почерпиха на скромен коктейл.
Пред сградата са разположени табла за бозайниците и лечебните растения в парк „Рила”. На първия етаж има голяма релефна карта на Рила, на която са обозначени езерата, язовирите, реките, водопадите, върховете, хижите, курортните комплекси, туристическите маршрути и населените места в региона, включително Рилският манастир и паркът „Танцуващи мечки”. Има и изкуствен аквариум, табла за животни, макети на горски цветя. Оформена е и хубава заседателна зала. На втория етаж са офисите. Има и леглова база.
Общата стойност на проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила” – първа фаза“ е 17,6 млн. лв. Средствата от Европейския фонд за регионално развитие са в размер на 14,9 млн. лв., а на 2,6 млн. лв. възлиза национално съфинансиране. Построяването, обзавеждането и оборудването на посетителския център е излязло близо 1,2 млн. лв.

Евгения Попова

Leave a Reply