Новини, Политика

Самоковци за Самоков: “Колеги отказаха 200 хил. приходи в бюджета, а го утежниха с 500 хил.”

Снимка: www.samokovci.com

Мнозинството общински съветници не гласуваха увеличението на местни данъци за фирми и така лишиха бюджета от 200 хил. лв., а после същите хора увеличиха разходната част с 500 хил.”, изразиха възмущението си общинарите от “Самоковци за Самоков” на среща с гражданството на 29 февруари в читалище-паметник “Отец Паисий”.

От сдружението са обещали тези срещи да бъдат редовни, след всяка сесия на местния парламент, и засега спазват поетия доброволен ангажимент.
На срещата във високосния ден съветникът от “Самоковци за Самоков” Стоян Пашов запозна присъстващите с решенията на последните две общински сесии и с работата на колегите си от сдружението. Както той, така по-късно и ръководителят на сдружението и на групата му общински съветници инж. Петър Георгиев изразиха мнения, че нарастването на разходната част на общинския бюджет с около половин милион лева на сесията на 17 февруари по всяка вероятност ще има негативно отражение върху изпълнението на бюджета през годината. Защо, след като много време проектобюджетът се обсъждаше, включително и по отделни отрасли, и на срещи с гражданите, и в постоянните комисии, на самата сесия представителите на ГЕРБ и на други политически сили дадоха многобройни предложения за нови разходи за 493 хил. лв. и то без препоръки откъде евентуално биха могли да дойдат тези пари, запитаха съветниците от “Самоковци за Самоков”. П. Георгиев определи такъв подход като популизъм и робуване на теснопартийни, фирмени и лични интереси.
От сдружението са поискали с отделни докладни записки местните парламентаристи да съсредоточат вниманието си върху разглеждането на важни проблеми: проектите “Супер Боровец” и “Надар”, изграждането на ново депо за отпадъци, управлението и стопанисването на Боровец, снабдяването на местното население с дърва за огрев на поносими цени, състоянието на коритото на Искъра в рамките на града.
По искане на съветниците от сдружението обществено-експертна комисия ще контролира работата по снегопочистването и изразходваните за тази цел средства.
На въпрос на участник в събранието докога ще расте битовата престъпност инж. Георгиев отговори, че това ще става, докато няма икономическо развитие и не се спазват законите. Други граждани се оплакаха от слабости при почистването на снега, от недостига на вода в централната част на града, от лошото състояние на настилката и тротоарите по главната улица, от посегателства в гората и др. Дискутирана бе и актуалната тема за състоянието на яз. “Бели Искър”.
Присъстващи на събранието поискаха подобни срещи да правят не само съветниците от сдружението, но и колегите им от другите групи, и целият Общински съвет, макар и не всеки месец, но поне два-три пъти през годината.

Leave a Reply