Патриарх Неофит: „Самоков е бил митрополитски център и седалище на семинария“

По повод кончината на патриарх Неофит  припомняме тук приветствието на Негово светейшество по случай празника на Самоков на 21 август 2017 г., произнесено на тържеството на централния площад на града ни „Захарий Зограф“:

„Уважаеми г-н президент на Република България,
Уважаеми г-н кмет на гр. Самоков,
Уважаеми представители на българската държавност,
Боголюбиви отци, обични в Господа братя и сестри,
Свидна за Църквата е паметта на всички, прославили се в изповедничеството на Христовото име и в мъченичеството заради Христа нейни светци. Сред тях видно място заема светият Самоковски митрополит и Христов мъченик Симеон, небесен покровител и ходатай пред Господа за този красив наш град, който в миналото си е бил важен митрополитски център и понастоящем съхранява църковното си значение като седалище на една от духовните околии в поверената ни от Господа Софийска епархия.
За Православната ни църква, освен като митрополитски център, Самоков винаги е бил важен и като седалище на едно от първите наши духовни училища – Самоковската семинария, чийто верен приемник е съществуващата и до днес наша Софийска духовна семинария. Особено ценен за Софийска епархия е и Самоковският девически манастир „Покров Богородичен” – вековно място на висок молитвен живот и огнище на духовно просвещение, запазващ и днес важността си като един от главните центрове на духовност и църковност в епархията ни и въобще в Българската православна църква.
Ето защо днес, в деня на светия Божи угодник Симеон, на празника на самоковци, ние сме с вас, за да споделим радостта ви и да отправим архипастирски благослов и най-светли благопожелания към жителите и гостите на града, които днес празнуват и изпросват в молитва от Всеподателя мирни и светли бъднини за град Самоков, за неговото въздигане и благопреуспяване. В този празничен ден вие и вашият прекрасен град сте в нашите мисли и молитви. Радваме се в деня на небесната прослава на светия Самоковски митрополит и мъченик Симеон и молим Бога всякога да благоволи над вас и над цялата ни света Православна църква.
По молитвите на светия Христов мъченик, архиерей на светата Христова Църква и дивен Божи угодник Симеон Самоковски Господ Бог да милва и спасява всички нас! Честит и благословен празник!“

Можете да харесате