Новини, Образование, Снимки

ПГ „К. Фотинов” чества със запомнящ се концерт 120-годишнината си /снимки/

Пищна проява беляза 120-годишния юбилей на първата самоковска гимназия – „Константин Фотинов”. Тържеството се състоя в читалище-паметник „Отец Паисий” на 16 май. Гостите бяха посрещнати от шпалир от мажоретки и ученици, пременени в носии, които черпеха присъстващите с питка и шарена сол. Звучаха патриотични песни.
На сцената пък вниманието приковаваше голям плакат на училището. Началото на тържеството сложиха с „Върви, народе възродени” ученици от малките класове. Последваха изпълнения на настоящи и бивши възпитаници на училището. Пролича талантът на пианиста Дейвид Мембе, на хип-хоп танцьорите, мажоретките, ансамбъла за народни танци към училището. Дуото Надя Миткова и Ваня Делибашева от вокално-инструментална група „Дилижанс”, завършили средното си образование в гимназията, поздрави присъстващите с песни. Завършилата през миналата година Габриела Даганова пък пя ювелирно на български и английски.

Габриела Даганова

„Училището ни е като дъб-столетник, устоял на превратностите на времето”, заяви директорът Кирил Славов. Той припомни историята на учебното заведение, някои забележителни учители, награждаването с орден „Кирил и Методий”.
Сега в гимназията учат 520 души, разпределени в 21 паралелки. Средният успех за миналата година е 5.17, което отрежда на училището 62-о място сред над 1000 учебни заведения в страната. Директорът огласи, че е получен поздравителен адрес от министърката на образованието Анелия Клисарова. К. Славов благодари и на спонсорите за подкрепата им.
Кметът Владимир Георгиев, сам възпитаник на „К. Фотинов”, сподели развълнувано, че най-хубавите му спомени са именно от това училище. В поздравителния адрес от името на общинска управа той изтъкна, че „тук полагате солидни основи, от които се изграждат личности, готови да извървят достоен житейски път”. Вл. Георгиев връчи плакет и букет на директора Славов.

Г-н Андреев от Регионалния инспекторат по образованието в Софийска област прочете поздравителен адрес от името на началничката на инспектората Мила Манчева. Андреев връчи и плакет „За принос в образованието и науката” на училището. Връчени бяха и почетни грамоти и награди на отличили се през годината ученици – Калин Димитров, Десислава Веселинова, Яна Спасова, Виктория Димитрова, Николай Лазаров и театралния състав с ръководители Митева и Попова.

„Посланията, които научих от вас, са по-силни от тези, които срещнах по света”, категоричен бе Лъчезар Борисов, висш служител в Министерството на икономиката и енергетиката, възпитаник на гимназията. Той прочете и поздравителен адрес от името на министерството.
Ирена Коцева, депутат и също възпитаник на училището, подари на директора луксозно издание на „История славянобългарска”.
Георги Панев, от името на директорите на самоковски училища, прочете поздравителен адрес и подари фотоапарат на юбилярите. С вълнение Георги Мутафчийски и Латинка Щъркелова поздравиха бившите си преподаватели.
Ученици изненадаха с подарък преподавателката по английски Йорданка Годинякова, чийто рожден ден съвпадна с тържеството. Г-жа Годинякова пък сподели, че това е най-вълнуващият й рожден ден.
Изключително затрогващ бе финалният акорд в концерта. Китаристите Александър Веждаров и Божидара Трохарова изпълниха „Клетва”, а зад тях се събраха абитуриентите, хванати ръка за ръка.

Публиката, изпълнила докрай салона, се наслади и на комична сценка. Както е известно, в началото на съществуването си училището е било разделено на мъжка и женска част. Именно тези времена напомниха младите театрали Вероника Георгиева, Любен Михайлов и Николай Войнов. Последва страстно танго.
По време на цялото тържество бяха прожектирани снимки на бивши и настоящи гимназисти, както и кадри от честването на вековния юбилей на училището. Всички изказали се получиха по една червена роза. Прозвуча и „Мила Родино”. Присъстващите бяха поканени на коктейл в гимназията.
Водещи на тържеството бяха Мариян Гребенчарски и Христиана Видинова.


х х х

Училището е открито през май 1894 г. Основният камък е положен година по-рано в присъствието на княз Фердинанд и премиера Стефан Стамболов. Свещ. Доситей Ковачев дарява място за сградата, а наследниците на Захари Хаджистамов помагат с финансови средства. В началото на новия 20 в. училището прераства в средно учебно заведение. Първият патронен празник на гимназия „К. Фотинов” е честван през 1909 г.

Делян Василев

Leave a Reply