Певец на 87 и танцьор на 3 години на фестивала в Говедарци

Едва ли ще се намери някой да отрече, че природата е неизчерпаем извор не само на красота, но и на свеж въздух, гори, топли и студени извори, реки и езера, на плодове и билки. Богатство, което трябва да обичаме и да пазим.
На тази наша природа преди девет години читалище „Христо Ботев“ със секретар Спаска Костова и кметството в Говедарци дават зелена светлина и от тогава всяка година в края на август тук се стичат певци, музиканти и танцьори, за да уважат фестивала „Дар от природата“.
Сред участниците в тазгодишния празник бяха фолклорни състави от Жабокрът, Коняво и Ресилово, от санданското село Поленица, от Белчин, Рельово, Злокучане, Доспей, Бели Искър, Широки дол и дори чак от далечното силистренско село Зафирово. Разбира се, изявиха се и домакините.
На откритата сцена пред читалището първо се качиха кметът на Самоковска община Владимир Георгиев и зам.-кметът Люба Кленова. След техните приветствия започнаха песните, свирните и хората…

Жури, съставено от д-р Величка Чаушева и хореографа Йордан Станимиров, близо шест часа слушаше, гледаше и преценяваше участниците. Предвидени бяха награди, грамоти и парични премии, награда от кмета на селото Лорита Христова и от местното читалище. Групите, класирани на първо, второ и трето място, заслужиха награди. Специални призове получиха най-възрастният и най-малкият участник – 87-годишният певец бай Васил Стоянов от Злокучане и едва 3-годишният танцьор Макси от Широки дол.
Докато на сцената течеше програмата, на площада пък майстори на различни занаяти показваха своите произведения. Най-много привличаха погледа изложените сбирки от билки, горски плодове, гъби, от сладка, мед, вкусотиите, приготвени с домашно сирене, масло, плодове… Жена дори предлагаше сладкиши от Испания.
Очите на посетителите бяха привлечени и от битовите кътове, пръснати на поляните около площада. Всички се радваха на хубавите песни и на красивите носии /имаше и ревю на носии от Говедарци и Доспей/.
Най-много ръкопляскания и възгласи „Браво!“ заслужиха малките танцьори от Широки дол и Доспей, както и участничките в танцовата формация „Магдена“ от Бели Искър.
Фестивалът, организиран от читалището и кметството в Говедарци, бе подкрепен от МИГ /Местната инициативна група/ – Самоков и от Общината. Традиционната изява се превърна в чудесен празник. Домакини и гости, мало и голямо се хвана на голямо хоро под акомпанимента на песните на сестри Филатови.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*