Новини, Статии, коментари, Читателски, Шарен свят

Пенсиите са ниски, но някои и тях нямат…

След 20-годишна демокрация наяве излезе страшната истина за тези, които не са се осигурявали за трудов стаж. Сега вече 60-65-годишни, те нямат никакви доходи, никой не ги взима на работа и много от тях гладуват в истинския смисъл на думата.
Мнозина от тези хора са и самотници, без семейства, без близки около себе си. Няколко мъже в подобно положение си отидоха без време в нашето село Широки дол през последните години.
Тези дни техен връстник ми довери, че не е ял хляб от няколко дни и се храни само с варени картофи и то измръзнали.
Кой кого лъга през тези години и десетилетия, сега излиза наяве. Едни се подписваха под две ведомости и сега получават ниски пенсии, които за сегашните старини с много болести не стигат за нищо.
Нека младите, които сега работят, да не се оставят да бъдат мамени от работодатели и да се подписват на две ведомости, а да мислят и за своите старини, в които ще им трябват средства за по-нормален живот.
Държавата пък трябва да намери начин да осигури и хората, които нямат никакви доходи не по своя вина.
Може би не са изчерпани и възможностите на Общината да помогне. В Самоков и някои съседни села има социални трапезарии за социално слаби. На повечето места обаче нуждаещите се са лишени от подобни грижи.

Райна Барачева

Leave a Reply