Зимни спортове, Новини, Спорт, Статии, коментари, Читателски

Пепа Милушева заслужава да стане почетен гражданин на Самоков

На 2 февруари т. г. се навършват 20 години от онзи паметен ден, когато във Вал ди Нон /Италия/ възпитаничката на туристическо дружество „Миленка Костова” – Говедарци, талантливата и голяма спортистка Пепа Милушева постигна един от най-големите успехи на България в зимните спортове, спечелвайки шампионската титла в юбилейното Десето световно първенство по ски ориентиране.
Признание за големия успех на Пепа е изпратената от президента на Международната федерация по ориентиране поздравителна телеграма до Аврам Аврамов, тогавашен председател на Българската федерация по ориентиране, в която той нарече Пепа „историческа личност”, защото е първата нескандинавка – световна шампионка по ски ориентиране.
Спортните журналисти в България определиха Пепа Милушева за спортист на м. февруари 1994 г. В края на 1999 г. Пепа бе класирана на 6-о място в анкетата за 10-те най-добри спортисти на столетието в Самоковския край.
Липсва само едно признание на самоковската общественост към Пепа. Жителите на Говедарци намират за справедливо и уместно във връзка с 20-годишния спортен юбилей общинските съветници на сесията си на 6 февруари 2014 г. да вземат решение, с което Пепа Милушева да бъде удостоена със званието „Почетен гражданин на Самоков”.
Шампионската титла на Пепа не бе постигната случайно. Тя е плод на много труд, упоритост, талант и е заслуга и на първата й треньорка Бойка Кандиларова, която успя да създаде за кратко време от 3 години от една ски алпийка – ски ориентировачка от световна величина. В състава на националния женски отбор по ски ориентиране 17-годишната Пепа печели първия си медал – бронзов в щафетното бягане на Петото световно първенство по ски ориентиране в Лавороне /Италия/ през февруари 1984 г.
Този успех на българския женски отбор става причина България да бъде удостоена с домакинство за провеждане на Шестото световно първенство по ски ориентиране във Велинград, в околностите на яз. „Васил Коларов” и Батак. Тук представителките на Говедарци, включени в националния женски отбор – Пепа Милушева и Димитринка Христова, постигат голям успех, като заемат съответно 4-о и 6-о място в индивидуалното бягане и окичват гърдите си с бронзов медал в щафетното бягане.
На специално тържество в Говедарци Пепа и Димитринка бяха удостоени със званието „Заслужил майстор на спорта”, а тяхната обичана и талантлива треньорка Бойка Кандиларова още през 1984 г. за постигнати успехи в ориентирането и ски ориентирането и във връзка с отпразнуването тогава на 25-годишния юбилей на ТД „Миленка Костова” бе удостоена със званието „Заслужил треньор”.
След 1986 г. Пепа Милушева продължава упорито да преследва заветната си цел – шампионска титла на планетата. На следващите световни първенства все нещо не й достига, не я спохожда спортното щастие – на два пъти тя остава пак 4-а. Продължавайки упорито да се готви, Пепа участва в състезанията за Световната купа по ски ориентиране, като печели призови класирания.
Не случайно в навечерието на Десетото юбилейно световно първенство „Италия – 94” Пепа Милушева е сочена от специалистите като най-сериозна претендентка за златния медал. В индивидуалното бягане на класическата дисциплина от 17,7 км тя оправдава очакванията на специалистите и с 15 сек. преднина грабва златния медал, оставяйки зад гърба си ненадминатите до този момент скандинавски състезателки.
Пепа завърши успешно Националната спортна академия и като световна шампионка бе оценена достойно в САЩ. От 1996 г. тя работи като директор в спортен център на щата Върмонт и е треньор на националните отбори по ски бягане.
Пепа всяка година през април ползва полагаемия й се отпуск в родното си село Говедарци, където изгради и къща.

д-р инж. Илия Джоргов
бивш председател на туристическо дружество „Миленка Костова” – Говедарци

Leave a Reply