Култура, Новини

Перник награди самоковски състави на концерта край Бельова черква

Смесена група от Белчин

Общо 11 награди получиха групи и изпълнители от Самоковска община на традиционния концерт край Бельова черква. Отличията бяха от фестивала на сватбените песни и обреди, състоял се през юли в пернишкото село Пещера.
Фолклорният концерт край стародавната черква /храм „Рождество Богородично”/ се състоя в неделя, на 18 август, и бе част от тържествените прояви по случай тазгодишния Празник на Самоков.
Специалната награда на фестивала в Пещера – статуетка и диплом, заслужиха самодейците от Горни Окол и Алино. На първо място на фестивала са класирани съставите на Маджаре и Злокучане, втори в различните категории са танцов състав от Доспей, група от Маджаре и певецът Васил Димитров, а признание за трето място получиха групата от Доспей, представила обичай на фестивала, представителите на Рельово и Злокучане, както и младата певица Алекс Филипова от Доспей.
Призьорите бяха възнаградени с дипломи и плакети. Председател на журито на фестивала е била проф. д-р Лозанка Пейчева.
В самия концерт на голямата поляна край Бельова черква участваха певци от Белчин, Говедарци, Доспей, Драгушиново, Клисура, Маджаре, Ново село, Самоков. Хит станаха с танците и одеждите си младите роми – участници в състава към самоковското читалище „Светлина – 1965 г.”. Много добре се изяви и детската вокална група „Белчинче”.
В приветствието си в началото на тържеството кметът Владимир Георгиев отправи най-искрени благодарности към самодейците от града и района, които представят Самоковска община и печелят награди в национални и международни културни прояви. „Богатото фолклорно наследство, което имаме, ни задължава да го развиваме, популяризираме и предаваме на следващите поколения”, изтъкна г-н Георгиев.
Докато групите и индивидуалните изпълнители представяха своите песни, хората от два и три ката пред, а и зад сцената, не спираха. Мъже и жени, младежи и деца показаха, че въпреки повсеместната криза – материална и духовна, фолклорът е жив, той е един от стожерите, които крепят родното в трудното днешно време. Множеството с многократни овации приветстваше както изпълнителите – певци и музиканти, така и играещите.
Рано сутринта в църквата бе отслужена тържествена света литургия. Както е известно, в храма почиват костите на покровителя на Самоков митрополит Симеон Попович /Самоковски/. На 21 август 1737 г. той е обесен като ръководител на бунтовнически комитет, подготвял въстание в Западна България срещу турските поробители. Светата ни църква го е обявила за свещеномъченик.
Около обяд бе осветен и раздаден и вкусен курбан. Оркестър огласяше цялата околност и правеше и настроението в този топъл ден слънчево. Мнозина по семейному, на групи и в компании, си уредиха истински пикник по околните поляни, наточиха си вода от близкото аязмо, направиха и оборот на сергиите в манастирския двор.
Празникът завърши късно следобед с голямо хоро и с пожелания за нови подобни изяви.

Тодор Попов

Leave a Reply