Новини, Шарен свят

Перник ще получава вода от Белмекен през яз. „Бели Искър”, ще издържи ли стената?

Снимка: архив

От водосбора на яз. „Белмекен” през яз. „Бели Искър” и софийския водопровод с вода ще бъде снабдяван Перник, решиха премиерът Бойко Борисов и група министри на работна среща в София на 18 януари. Както е известно, от месеци вече областният град е подложен на жесток воден режим заради пресъхналия язовир „Студена”.
Стана ясно, че още в края на миналата година е започнало отбиване на  част от водите от яз. „Белмекен“ към яз. „Бели Искър“, където водосборът през последните два месеца се е увеличил с 4 млн. куб. м. Водата, която се пренасочва към „Бели Искър”, е около 500 л в секунда.
Преценява се, че така ще се осигурява вода за няколко месеца – до пролетта, когато яз. „Студена” ще започне да се пълни.
В Столичния общински съвет започнаха междувременно разисквания по предложението на правителството за преминаване на водата срещу заплащане по този път през софийския водопровод до Перник.
За около месец и половина трябва да се изгради и 14-километров водопровод от Мало Бучино до Перник, който да свърже софийския и пернишкия водопровод.
Оповестено бе още, че цената на водата в Перник няма да се променя.
Жителите на Самоков, Бели Искър и други села в района обаче се опасяват, че допълнителният водосбор в яз. „Бели Искър” от яз. „Белмекен” – към 600 хил. куб. месечно, може да доведе до нови проблеми със стената на нашия язовир, който се смята и без това за един от най-опасните в страната и в момента състоянието му се проверява от прокуратурата. Според различни данни в яз. „Бели Искър” сега има от 7.5 до 9 млн. куб. вода, пълният му обем е 15 млн. куб. и досега се казваше, че нарочно водоемът се държи полупразен, за да не се оказва голям напор върху стената, която е изграждана преди около 80 години.
Строителството на този язовир започва през 1939 г. и завършва през 1945 г. Стената пък е най-голямата на Балканския полуостров. Язовирът сега осигурява 20-25 % от водата на София /останалите около 75 % идват от яз. „Искър”/.
През последните години Петър Ангелов от Бели Искър писа в „Приятел”, че стената на яз. „Бели Искър” е наистина опасна. Като младеж през 40-те години на миналия век той е участвал в строителството на язовира и си спомня, че циментът, вложен в стената, се разлагал от самата вода. Още преди да бъде окончателно построена, стената е пропускала вода на някои места, била е мокра. Тези дни 92-годишният общественик потвърди думите си и пред централни медии.
Известна е и борбата, която от години водят Националният комитет за подобряване на водоснабдяването с председател инж. Ганчо Хитров и Общественият инициативен комитет за неотложен ремонт на стената на яз. „Бели Искър” с председател Иван Терзийски за предприемане на наистина спешна реконструкция на язовирната стена.
Кметът на София Йорданка Фандъкова, която също участва в съвещанието в събота, настоя междувременно така важният и дълго отлаган ремонт на стената на яз. “Бели Искър” да започне още тази година.
Министърът на икономиката Емил Караниколов пък заяви, че в близките дни яз. „Бели Искър” ще бъде прехвърлен за стопанисване именно от икономическото министерство.

Leave a Reply