Други, Новини, Спорт, Туризъм

Песента на колелетата

Не е крадено от автора /Йордан Йовков/, но да ме прости писателят – точно така беше! Да тръгнеш на подобен колопоход, значи обичаш това движение и се понасяш, въртиш бързо педалите, а край теб се редят тополи, орехи, борови гори, поляни с цъфнали цветя и безумно синьо небе! Явно така са го усетили всички колоездачи, защото трима даже ни настигнаха някъде към Ръжана, на чешмата!
Общо 26 бяха участниците в традиционния колопоход на 2 юли от Самоков през Клисура и Сапарева баня до Овчарци и Водопада. Най–малката – Михаела, на 5 годинки и половина, демонстрира умения на велосипедист, но за по-сигурно я качихме в придружаващия ни автобус. От мъжка страна едва 6-годишният Мартин /син на треньора по бокс Веселин Райчев/ издържа докрай! Защо още толкова малък е станал така силен – ами тренира с татко си бягане!
Семейства участваа за първи път в изявата. Най-възрастният колоездач беше на 76 години, но на физиката му могат да завидят много млади момчета!
Колоната се движеше красиво по шосето до пристигането при водопада Горица. Тук се срещнахме с екскурзианти от Троян и с много други туристи.
Е, хапнахме и… обратно! На връщане спряхме по традиция на Гейзера в Сапарева баня, намокриха си гащите малките велосипедисти, порадвахме се на прекрасния район и – отново на път!
Наближавайки Самоков, колоната се подреди и акостира на пл. “Захарий Зограф”. Там – последни снимки и уговорки за следващо пътуване! То няма да закъснее – на 29 юли, събота, от сладкарница „Искър” в кв. „Самоково” в 9 ч. ще потеглим по трасето за екопътека „Бели Искър”. Уговорката е всички да носят по малко сланинка за чушка-пръжка!
Петнадесетият юбилеен колопоход бе организиран от читалище „Младост” със съдействието на дружество “Рилски турист” и РУП-Самоков. Сърдечно благодарим на партньорите!
С плакет и грамота бяха наградени РУП-Самоков, с грамоти – Георги Елин, инспектор „Пътен контрол” при РУП, Станислав Ганджулов, младши автоконтрольор , както и РУП-Дупница и Александър Минчев, младши полицейски инспектор, за изключителното съдействие и професионална помощ при организирането на традиционния велопоход.

Лили Шуманова
председател на читалище „Младост”

Leave a Reply