Песен за село Марица

Група „Веселие” към читалището-юбиляр

Читалище „Пробуда” в селото чества 80-годишен юбилей

„Там, под гордата Рила,
дето Марица тече,
се е сгушило селце –
то се Марица зове.

Припев:
О, Марица, Марица,
чудно хубаво селце,
в теб живеят хората
със весели сърца.

Твоята земя е рай
с богатия си урожай,
дивен и прекрасен край,
слънце де във теб сияй…”

С тази песен за селото с красивото име на река Марица, която тече през него, групата за стари градски песни към читалище „Пробуда” даде на 21 септември началото на прекрасния празник, посветен на 80-годишния юбилей на местното читалище.
И слънцето се радваше на многобройните домакини – млади и стари, пременени в пъстри носии. Читалището тук не е голямо, но е красиво, подновено е и е близо до училището. Това са два дома на духовността, на обичта на хората към културата и просветата.
Водосвет по случай юбилея отслужи отец Емил.
Събралите се бяха приветствани от депутата Валентин Милушев.
В поздравителния адрес на кмета на Самоковска община Владимир Георгиев, прочетен от зам.-кмета Люба Кленова, бе подчертано: „Стойностните неща не се измерват с времето, но то е силен атестат, защото само нужното и ценното оцелява… Това са 80 години съхранен фолклор и народна памет, 80 години култура и изключително богата дейност.”
В разнообразната програма участва и фолклорната група от Алино. Дългогодишните певици, ръководени от Момчил Чалъков, поднесоха първия поздрав към членовете и ръководството на читалището, кметицата Теменужка Димитрова и жителите на селото. Последваха ги танцьорите от Широки дол. Младите самодейци от Момин проход зарадваха юбилярите с пъргави стъпки и чисти детски усмивки.

Носителите на „Златно бобче” от тазгодишния Бобфест в Радуил – женската и мъжката фолклорна група от Бели Искър, доказаха, че са достойни за голямата награда. Третокласникът Адриян пък доказа, че е достоен наследник на майсторите на фолклора от Костенец. Неговите дядовци от фолклорната група „Родолюбие” подкрепиха приятната му изява с хубавите си изпълнения.
Женските фолклорни групи „Детелини” и „Здравец” към читалище „Христо Ботев” в Радуил открай време поддържат приятелски връзки с колегите си от съседна Марица, често си разменят посещения. Така беше и сега. След представянето на състав „Ибърски ритми” от Радуил пък голяма изненада поднесоха младите участнички в танцовата формация „Лудо младо”. Само за три-четири месеца съставът така се е подготвил, че вече е достоен за участие и в национални изяви. Похвала заслужават читалищните деятели и ръководители.
Дали в село Пчелин има пчели, не знам, но дечицата от „Пчелински извор” изключително красиво, като истински пчелички, летяха по сцената.
После, преди танцовата формация от Банкя да увлече със своята буйна шопска игра всички, дамите от местната фолклорна група „Веселие” с ръководител Васил Сотиров се представиха с три песни от своя богат репертоар.

Докато почти всички се бяха хванали на многолюдното хоро, кметицата Димитрова представи накратко за вестника историята на читалище „Просвета”. Културният дом отваря врати през 1939 г. Негов първи председател е Арангел Митков. Читалищните дейци се гордеят със закупения първи радиоапарат още през същата година.
През 1969 г. израства новата читалищна сграда със салон, библиотека, киномашина, фоайета. В миналото на читалището са останали запомнящи се театрални постановки – „Хан Татар”, „Боряна” и др. Тук са се изявявали майстори на художественото слово. Пак тук се почитат местните обичаи. Организират се и екскурзии. Състави от селото пък участват в национални празници и фестивали. В читалището се съхраняват многобройните награди и отличия, получени от тях, както и записи в Българското национално радио.
Председател на читалището сега е Маргарита Лазарова, а секретар – Ангел Ангелов.
Маричани и днес доказват своята жажда за творчески изяви. Мнозина от тях смятат читалищната сграда за свой втори дом. Нека да им е честит юбилеят!

Димитрина Божилова
Снимки: авторката

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*