Култура, Новини

Песните на „Йоан Кукузел” огласиха Цари мали град

„Йоан Кукузел Ангелогласния”…

Част от поклонниците пристигнаха вечерта в крепостта начело с хоругва. Въпреки умората те изпълняваха чудни църковни песнопения.

Традиционното поклонническо шествие „Рилският чудотворец”, което за четвърта поредна година се проведе по пътя на пренасяне на мощите на св. Иван Рилски в Рилския манастир, премина на 2 август през Ярлово, а на следващия ден – през Белчин.
Във възстановената църква от 15 в. „Вознесение Христово” /превърната сега в музей/ в крепостта Цари мали град бе осветена икона на рилския светец, нарисувана от художничката Лора Манева.
Кулминацията на своеобразното тържество бе концертът на състав на хора „Йоан Кукузел Ангелогласния” с диригент доц. Димитър Димитров край стените на възстановената стародавна крепост.
Прекрасните песнопения създадоха тази вечер неповторима атмосфера и предизвикаха възхитата не само на поклонниците, но и на техните любезни домакини начело с кметицата на селото Венета Балабанова, както и на всички посетители на крепостта по това време. С овации те изразиха своето признание към хористите и сътвореното тук.
Археологът Веселин Хаджиангелов и председателят на фондация „Възраждане на Белчин” инж. Симеон Пешов приветстваха сърдечно двете поклоннически групи и разказаха за историческите събития, станали на този хълм – Св. Спас, и за забележителностите на възстановената през това лято тук крепост Цари мали град.
Припомнено бе, че в шествието, пренесло през 1469 г. мощите на св. Иван Рилски от старопрестолния град Велико Търново до Рилския манастир, е участвал и презвитер Йоан от Белчин. По онова време е въздигнат и възстановеният сега храм при крепостта. Край храма е открит стар гроб, за който се предполага, че е на самия презвитер Йоан.
Участниците в похода пренощуваха на палатки край крепостта, а на следващия ден продължиха пътя си за Седемте рилски езера и манастира, където на 6 август – Преображение Господне, ще се поклонят пред гроба на рилския светец и ще участват в литургията.
Сред участниците в ритуала по освещаването и в по-сетнешното тържество бяха и самоковски духовници.
Стана ясно, че поклонниците са потеглили на 1 август от столицата, след литургия в храм „Св. София”. Този ден, както обясниха богослови, е специален в църковния календар – тогава, в средата на лятото, се изнася кръстът Господен, за да осени градовете и да им помогне през тежките летни месеци. Кръстът е занесен в ротондата „Св. Георги”, където навремето за последно са пренощували мощите на св. Иван Рилски в София.
Организатори на похода са Столичната община и Софийския университет „Св. Климент Охридски”, а ръководител – доц. д-р Павел Павлов, преподавател в Богословския факултет.
Участниците са пренощували първата вечер на хижа „Кумата” на Витоша, край параклиса на Св. Иван Рилски. На следващия ден през Черни връх са слезли в Ярлово за богослужение. След Белчин и Клисура походниците се прехвърлиха в Рила, където край Бъбрека – едно от Седемте езера, е извършен водосвет.
Около стоте участника в шествието, по време на което са изнасяни и духовни беседи, са изминали за 5 дни пеша към 150 км по пътеките на Витоша, Верила и Рила.

Тодор Попов

С истинска духовна наслада публиката приветства песнопенията

Leave a Reply