„Песните на стария Самоков“ в книга

Излязоха от печат „Песните на стария Самоков“. Съставител е Антония Бояджиева, а самите текстове на песните са записвани навремето от нейната майка Невена Кугийска.
„Включени са 85 – най-малко познатите. Останалите 500, както и стари самоковски поговорки и пословици, приказки, думи от местния фолклор, се намират благодарение на фондация „Онгъл“ в Музея на градския бит в Русе. Надявам се някои от тях да оживеят. Когато ми предаде записките, майка ми каза: „Пази ги! Тук е душата на нашия град…“, отбелязва в предисловието съставителката Бояджиева, известна самоковска учителка, културна деятелка и общественичка, завършила навремето образованието си в Ленинград /Санкт Петербург/. Тя добавя, че тези песни са поклон пред всички поколения самоковци, създали тази история, с която се гордеем сега.
Самите текстове са обединени в седем раздела: „Песни на историческата памет“, „Емигрантски“, „За религиозни празници“, „Лирични“, „Хумористични“, „Фолклор“ и „Преводни“.
Силно впечатление правят и прекрасните рисунки на инж. Спаска Александрова, с които е илюстрирана новата книжка. Графичното оформление е на Надка Вардарова, а редактор е Тодор Попов.
„Песните на стария Самоков“ е книга № 200 на самоковското издателство „Приятел“.
Новата книга можете да намерите в самото издателство – на втория етаж в старата сграда на Общинския съвет в Самоков.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*