Други, Новини, Спорт

Петанк и в Самоков

Ставащата все по-популярна напоследък игра петанк намери прием и в нашия град. В неделя, на 4 октомври, бе открито току-що изграденото игрище в горната част на Туристическата градина – срещу фитнес площадката.
Идеята на самоковския Ротари клуб бе осъществена с подкрепата на Общината и на Българската федерация по петанк. След извършения водосвет кметът Владимир Георгиев и председателят на ротарианския клуб Стефан Докузов откриха игрището с кратка демонстрация на играта. Представители на Федерацията по петанк разясниха правилата и след откриването се състоя и първото любителско състезание. Победител в него стана Ангел Джимбов, а втора се нареди д-р Ивалина Трендафилова.
Сред присъстващите бяха зам.-кметът Люба Кленова, председателят на Федерацията по петанк Румен Рачев, състезатели, както и представители на ротариански клубове от София и Пазарджик.
На правилата на играта е посветено и специално табло, поставено в съседство с игрището.
Петанк е национална френска игра, която води началото си от далечната 1789 г. Играе се на правоъгълна площадка с размери 5 на 15 метра и настилка от пясък или сгурия. Използват се топки от специална метална сплав с тегло около 700 грама и диаметър около 7 см. Може да се играе индивидуално, както и по двойки или тройки.
Първият клуб по петанк у нас е създаден през 1996 г. в София. В 2000 г. е учредена Българската федерация по петанк, която е лицензирана към Министерството на младежта и спорта. Клубове са основани и във Варна, Бургас, Пловдив, както и в по-малки градове – Белене, Козлодуй, Разград, Шабла, Севлиево и др. Първото републиканско първенство се е състояло през 2001 г. Във федерацията сега членуват 15 клуба, които излъчват  представители за участие в световни и европейски първенства.
Предстои учредяването на клуб по петанк и в Самоков.

Leave a Reply