Култура, Новини

Пети събор „Магията на Рила” – от 30 юни до 2 юли

От 30 юни до 2 юли – в петък, събота и неделя, в Боровец ще се състои Петият народен събор „Магията на Рила планина”. Организатори са
Съюзът на хотелиерите и собствениците в курорта, Община Самоков и пътуващото читалище “Бащино огнище”.
В първия ден ще бъдат открити изложби на майстори-занаятчии, художници и приложници. Ще има и надпяване. Старт с черешовото топче ще дадат участници в самоковския клуб на любителите на историческо оръжие “Чакър войвода”. По-късно ще бъде устроена вечеринка с голям огън, гайди, тъпани и песните на Светла Дукатева и оркестър “Орфикус”. Голяма атракция ще бъдат нестинарите.
В съботния ден е конкурсът с награди за автентични хора, разработени танци и балкански танци. Ангел Ангелов пък ще предложи вкусни пърленки, изпечени на „Юнашките скари” с балканско масълце и рилски билки. Следобедната програма включва конкурса с жури и награди “Магична питка”, хайдушки игри и уроци по гайда. Децата ще могат да участват в играта „Познавам ли моята България”. За вечерта са предвидени изпълнения на Пепи Христозова и оркестър “Гергьовден”.
В неделния ден – 2 юли, музикалната програма ще бъде продължена от оркестъра на „Сите българе заедно”. Организаторите обещават вкусна курбан чорба за активните участници във вечерно-нощното надиграване, а ще има и конкурс за автентична носия.
Очакват се много гости, включително от Варна, Силистра, Бургас.
Организаторите се надяват и на активно участие на самоковски майстори-занаятчии и местни танцови трупи.

Leave a Reply