Петокласници блеснаха на математическо състезание

Георги Димитров

Трима ученика от ПГ „Константин Фотинов” получиха на 11 ноември в Самоков високи отличия за представянето си в есенния кръг на националното състезание „Математика без граници”. Петокласникът Георги Димитров заслужи сребърен медал, а Веселина Узунова и Георги Смрикаров – бронзови медали. Останалите участници в състезателния кръг – от 5, 6, 8 и 11 клас, пък са удостоени със сертификати.
От гимназията казаха, че подготовката на учениците за участие в подобни математически състезания и олимпиади е всекидневна. Използват се часовете по математика и по ЗИП /задължително избираема подготовка/ по математика.
ПГ „К. Фотинов” участва за пръв път в това своеобразно състезание. Международният турнир „Математика без граници“ е за ученици от 8 до 18 години, разпределени в 9 възрастови групи. Турнирът се провежда в три т. нар. дистанционни кръга, като накрая има финално състезание. Есенният кръг е през октомври, зимният – през януари, а пролетният – през март. Финалът е през юни край морето.
В предварителните кръгове участниците се състезават в училището, в което се обучават. Учениците с най-голям сбор от точки, получени в два от трите дистанционни кръга, участват във финала. Решава се тест с по 20 задачи, от които 10 с избираем отговор и 10 със свободен с продължителност за решаване 60 минути.
На финала освен индивидуално състезание се прави и отборно, което е под формата на математическа щафета от пет задачи за клас.

Георги Смрикаров и Веселина Узунова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*