Петък, 13-и, за китарен ансамбъл „Акустика” и почитатели стана празник /ВИДЕО/

Милиони хора по цял свят вярват във фаталния „черен” петък, 13-и. Не такива притеснения обаче имаха участници, слушатели и зрители на юбилейния концерт по случай 20-годишнината на китарния ансамбъл „Акустика” с ръководител Христо Христов, състоял се именно в петък, 13 октомври, в Младежкия дом.
Най-младите изпълнители – Борко и Ивайло, вдъхнаха празнично настроение още с първата мелодия – „Честит рожден ден”. По-късно прозвуча и химнът на Европейския съюз, изпълняван често на концертите на групата.
На сцената се изявиха още много от сегашните китаристи на „Акустика” – Вики и двамата Ивановци; Венеса, Стефи, Таня, Нати и Митко пък се представиха като квинтет. Из струните на китарите на младите музиканти прозвучаха авторски мелодии, унгарски, италиански, испански, гръцки парчета… Оригинален дует сформираха бившите възпитаници на Христов Стефан Илиев и Енцо Атанасов, който демонстрира и певческите си умения. Друг кадър на „Акустика” – Георги Лазаров, вече сам учител по китара на деца и младежи, участва в юбилейната проява със своя ученик Радослав Даганов. Виртуозни умения със струнния инструмент демонстрира и студентката в Музикалната академия Божидара Трохарова.
Основателят и ръководител на „Акустика” през целия 20-годишен творчески път на групата Христо Христов изрази по този повод радостта си, че има такива талантливи наследници.
Христов припомни, че дава уроци по китара още от края на 70-те години на миналия век, когато се наложило да замести тогавашния преподавател Димчо Тосков. „По това време бях вече категоризиран музикант, артист-оркестрант, китарист, бях свирил с няколко групи, включително и по Черноморието, но все още не бях учил други хора на китара. И на мен, и на децата ни хареса и продължаваме и досега”, разказа ръководителят на ансамбъла.
До самото създаване на „Акустика” пък се стигнало през 1997 г., като първият концерт с водещ Лидия Кашъмова бил на 1 октомври – празникът на музиката и поезията. Оттогава ансамбълът изнася по няколко концерта годишно – за Деня на влюбените, 24 май, Коледа… Групата е наименована „Акустика” по идея на участника в първия състав Борислав Чичанов, който в момента живее и работи в Германия.
„Гордея се, че всичките ми ученици станаха добри и образовани хора, а някои завършиха и Музикалната академия в София. Много от миналите през ансамбъла китаристи в момента се развиват в чужбина – в Англия, Испания, Италия. Иван Велчев дори води група в столицата на Дания Копенхаген”, допълни Христов. Едновременно с това той съжали, че тези самоковци може би няма да се завърнат в родния си град.
Членовете на ансамбъла се менят постоянно – едни порастват, други идват на тяхно място. „Ако сега трябва да се изброи кой поред състав на „Акустика” е настоящият – това трябва да е номер седем”, направи сметка ръководителят.
„Поради липса на финанси много години нашите китаристи не са участвали в конкурси и фестивали, но напоследък с награди се отличиха Александър Веждаров и Божидара Трохарова, които опитаха тръпката и от участието си в музикалните конкурси на Нова телевизия. С успех в музикално телевизионно предаване се изяви и друг кадър от първите години на „Акустика” – Момчил Степанов”, поясни Христов.
За да поздравят своя първи учител по китара в залата бяха дошли и Ивайло Механджийски и Валери Хаджилазов – част от ансамбъла от 1997 г.
„Идвам не по задължение, а с удоволствие, за да се насладя на хубавата музика”, изтъкна пък в приветствието си гл. експерт „Култура” в Общината Пепа Георгиева. Тя поднесе на Христо Христов поздравителен адрес от името на кмета Владимир Георгиев, в който се изтъква, че „учейки децата и младежите на Самоков да обичат музиката, те не само се зареждат с положителни емоции, но чрез китарата откриват нови хоризонти пред себе си”.
В началото на тържеството бяха прожектирани кадри от концерт на „Акустика” през далечната вече 2001 г. Възпитаничката на Христов Виктория Георгиева пък се обърна с видеопослание към него и ансамбъла от Модена, Италия, където сега работи: „Щастлива съм, че бях част от ансамбъла в продължение на няколко години. Г-н Христов ми показа не само как се държи китарата, научи ме не само кои са нотите… По време на нашите уроци много си говорихме за живота, за добрината, за историята… все философски теми, които са ми помогнали да се формирам като човека, който съм днес. Пожелавам на всички много здраве и творчески успехи, а вие – г-н Христов – не се променяйте и продължавайте да правите добро”.
Известно е, че Христо Христов е и дългогодишен учител по български език и литература, публицист и автор на книги – поезия и проза.
Директорката на Младежкия дом Латинка Щъркелова също поздрави юбиляря и му връчи поздравителен адрес. Тя прочете и коментари за ансамбъла на негови почитатели в социалните мрежи.
„Обичам ви”, възкликна накрая Христов, развълнуван от добрите думи.
Атрактивен момент по време на юбилейното тържество бе и викторината с въпроси, свързани с появата и развитието на „Акустика”. Отговорилите вярно получиха награди.
Накрая гостите се почерпиха с лакомства, дарени от фирма „Си Комерсиал”.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*