Петър Доганов с титла от купа „България”, Христо Манов – втори, Боян Софин – трети

Три медала спечелиха самоковските ориентировачи от 42-ото издание на купа „България” – най-голямото традиционно състезание на Балканския полуостров, и съпътстващата проява за купа „Ахтопол”, състояли се край едноименния град на Южното Черноморие в края на май и началото на юни.
Петър Доганов /„НСА-Сивен”/ бе номер едно и в трите дълги дистанции за купа „България” и закономерно триумфира в комплексното класиране в категория М21А. Още преди това той заслужи същия приз и от купа „Ахтопол”, печелейки и двата старта в този турнир. Братът на Петър – Георги, даде девето време от трите дни за купа „България”.
Христо Манов от клуб „Соколец” пък бе част от може би най-интересния момент в цялата надпревара. Малко преди финала в неделя, движейки се на второ място, той стъпи накриво и едва не счупи глезен. Така Христо бе застигнат от Илиян Иванов от „Валди” /Сф/ и двамата сътвориха вълнуващ финален спринт на плажа южно от Синеморец. Макар и със сериозна травма Манов устоя на напора на своя съперник и удържа втората позиция по трудния маршрут в отворения клас.
Боян Софин /„НСА-Сивен”/ стигна до бронзовото отличие в елитния клас при мъжете за купа „Ахтопол” след като бе трети в средната дистанция и пети в спринта. Впоследствие Софин зае десето място за купа „България”.
Състезателите на „Соколец” Даниела Жаркова /Ж45/ и Христо Николов /М16/ се класираха на пето място за купа „Ахтопол”. Те участваха и в стартовете за купа „България”, където се пуснаха и още наши представители – Николай Бранков /М14/, Петър Бранков /М40/ и Лиляна Радева /Ж21Б/.
За първи път с шампионската титла при мъжете триумфира Ивайло Каменаров от Русе, който се справи най-добре с традиционната за района странджанска дъбова гора, примесена с лонгозна растителност в по-влажните зони. В различните групи на проявата участваха над 700 души от цяла Европа.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*