Петя Субева над всички при девойките на планинското бягане в Боровец

Шабан Мустафа. Снимка: Добромир Фингарски

Представителката на „Рилски скиор“ Петя Субева окупира първото място при девойките на традиционното състезание от веригата „Планински бягания до най-високите върхове в България”, състояло се на 20 юли на Боровец.
Субева даде време 2:29.12 ч. по 12-километровото трасе от Боровец до връх Мусала, което се оказа непосилно за съперничките й. За първото си място тя заслужи медал, списание и тениска на „Бороспорт”.
Втора остана Стефани Стоянова от София с 3:08.54 ч. Тройката на почетната стълбичка оформи Константина Стоянова /също от столицата/.
Нов рекорд постави при мъжете пък абсолютният фаворит Шабан Мустафа. Роденият в Сунгурларе национал отвя конкуренцията с фантастично постижение от 1:20.35 ч. 35-годишният ас бе бурно аплодиран по пътя от родни и чужди туристи, които останаха изумени от невероятната му физическа форма. Хронометърът след края на бягането отчете, че Мустафа е развил средна скорост от 8,9 км в час по стръмните склонове на Рила.
Сребърен медалист в надпреварата стана Иван Сираков /Велико Търново/ с изоставане от 14 минути. Трети финишира Божидар Антонов от Кърджали.
При жените над всички бе Антония Маринова /Сф/ с време 1:57.35 ч., пред Жанета Митрева /Стара Загора/ – 1:59.23 ч. и Мария Николова /Сф/.
Най-възрастният участник в надпреварата – 57-годишният софиянец Любен Кенанов, завърши с 23-о време. 43-о време пък даде най-младият участник – 15-годишният Алиосман Мустафа.
Общо 99 състезатели, сред които лекоатлети от Португалия, Холандия, Великобритания и Чехия, се пуснаха в атрактивната спортна проява. Организатори бяха сдружение „Маратон”, клуб „Рилски атлет” и фирма „Бороспорт“. Победителите в отделните групи заслужиха предметни награди.
Следващото състезание от веригата планински бягания ще бъде на 25 август край София, когато ентусиастите ще имат възможността да изкачат първенеца на Витоша Черни връх.

Петя Субева

Петя: „Защитих честта на Самоковския край”

Няма как да не бъда щастлива от призовото си класиране. Още повече, че бях единствената представителка на региона. Това ме задължаваше да се представя добре и да защитя честта на нашия край.
За първи път участвах в планинско бягане на 9 юни – до връх Вихрен. Интересното е, че тогава ми бе по-трудно. Сега не спирах за почивка, макар че изкачих Мусала по зимната маркировка. Разбира се, по пътя имаше подкрепителни пунктове, тъй като повечето от нас не са професионални планински бегачи. На хижа „Мусала” пък бе разположен контролният пункт. Всеки участник трябваше да стигне до хижата за час и половина, в противен случай не му позволяваха да продължи в официалното състезание. За мен това бе първо изкачване на Мусала и определено си заслужаваше усилията!
От малка мечтая за подобни преживявания. Харесвам зимните спортове, но истинската ми страст са точно тези дълги дистанции. Любопитно ми е да изпитвам волята си, защото издръжливостта е до време. Има моменти, в които се колебаеш дали има смисъл да продължиш. Точно тогава е най-трудно – трябва да преодолееш психическата и физическата умора. Също много трудно е в началото, когато трябва да се адаптираш към надморската височина. Тогава чувстваш изтръпване в цялото тяло и най-вече в рамената. Преодолееш ли обаче тази криза, значи няма какво друго да те спре!
Като цяло преживяването е страхотно. Смятам и занапред да участвам в планински състезания. Надявам се да имам възможност да преодолея и дистанцията до Черни връх на 25 август.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*