Пет години Празник на българщината в Боровец

На юбилейни пет години стана Празникът на българщината в Боровец, идеята за който е дала преди време Силвия Панагонова, ръководителка на комплекс „Ягода” и „Малина”. Целта е да се популяризира българското – родните култура и традиции, пред посетителите на международния курорт.
Тази година на 13, 14 и 15 септември пред ресторант „Ягода” се събраха майстори на народни занаяти – самоковецът Румен Тодоров, производител на билки и продукти от тях, Веселина Гълъбова от Ихтиман с хоби към картини, литература и сувенири, съгражданката й Виолета Ваклинова с икони, Цветана Граматикова и Лиляна Калоянова от Пазарджик с плетиво, везмо, носии, Латинка Йорданова от Самоков с бижута, дървени макети, плетени цветя, Цветомира Дочева от Велико Търново с бижута, рисувано стъкло, Любомира Тодорова от Велинград и др.
Голям интерес предизвикаха картините, иконите, бижутата и картичките, изработени от младежи, за които разказа председателят на сдружение Ина Йорданова, лекар по дентална медицина:
„Сдружението е създадено през 2011 г. за проектиране и реализиране на младежки идеи. Участват около 40 души, които живеят в защитени жилища. Работим заедно с тях и с надеждата, че след излизането от тази институция те няма да останат без работа. Осъществяваме в село Гурмазово /до Божурище/ и в софийския квартал „Хаджи Димитър” различни проекти, като развиваме творческите заложби на младежите. Те изработват сувенири, изучават езици, танци, бойни изкуства, като това е и вид терапия”.
На мнозина силно впечатление направиха и дървените фигури на животни – мечки, бухали, орли, коне, слонове и др., от красивите пейки. Изработваха ги на момента десетина майстори на карвинг дърворезбата от различни краища на България с резачки и специални триони. Скулптурите от дърво радваха очите и душите на хората наоколо. Събира тук всяка година своите колеги скулптори самоковецът Крум Велев. За радост на домакините много добре с тази специфична дейност се справя и младият майстор от Радуил Кирчо Кирилов.
Празникът бе открит на 13 септември с топовни гърмежи от членовете на самоковския клуб на родолюбците „Чакър войвода”, които участваха и в историческа възстановка. Във фолклорната програма се представиха певиците от група „Детелини” и танцьорите от „Ибърски ритми” от Радуил, които са редовни участници в празника. И този път те почерпиха гостите с баници със сирене и зелник. Трендафила Георгиева, Спасия Цветкова, Красимира Иванова, Йорданка Котарска и Петруна Маликатова освен вкусните баници бяха донесли и овче кисело мляко, и домашни туршии.
Дегустирани бяха и традиционни качествени български вина, произведени от реномирани фирми. Желаещите пък разучаваха родните български хора.
Какво по-хубаво от това да хапнеш домашно приготвени вкусотии, да попееш и да поиграеш, да си напълниш очите с красота от сътвореното от човека и от природата и да останеш с хубави спомени от тези прекрасни три дни!…

Димитрина Божилова
Снимки: авторката

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*