Пет наши принцеси и един принц блеснаха край морето

Отлично се представиха самоковските участници в Четвъртия национален конкурс „Принц и принцеса на България” /2 – 5 юни/ в Албена.
„Принцеса Гран При” станаха Виктория Кленова, Доника Баракова, Елена Несторова, Стефани Богданова и Християна Стефанова. Единственият ни представител в силния пол – Кристиян Кленов, брат на призьорката Виктория, пък бе избран за „Принц на България”. За „Принцеса на България Форевър” бе избрана миналогодишната победителка на конкурса в града ни Виктория Шукейн, представила се успешно след това и в Москва. Вики бе част и от детското жури на конкурса.
На вечерта на родителите и придружителите, които също изнесоха истинско шоу, приз за елегантност грабна Стефка Богданова, а за кралица на арт компания„Нови звезди”, главен организатор на конкурса, бе избрана Евтимия Несторова. Децата аплодираха смелостта на своите близки.
„Самоковската група се представи прекрасно. На вечерта на България всички самоковци – пременени в национални носии, поздравиха другите деца и разказаха за своя роден град. Те бяха подготвили и типични местни ястия – баници и зелник”, казаха за „Приятел” организатори на проявата.
Две наши момичета бяха удостоени и със специални награди. Елена Несторова заслужи признанието „Александра – принцесата ангел”, която се дава в памет на убитото преди две години 8-годишно момиченце от Поморие. Наградата символизира работата на „Нови звезди“ против насилието над деца и се избира лично от майката на Александра – Ева Великова. Допълнителни две награди заслужи и Вики Кленова – на името на фирма Sugar Princess и рокля от бутика за дамски дрехи „Си Аморе”.
Победителите получиха корони, купи за момчетата и специално изработени ленти, грамоти, сребърни и златни звезди – символ на арт компанията, както и правото и отговорността да представят България на фестивали в чужбина.
Участваха общо 60 момичета и момчета на възраст от 4 до 16 г., победители и носители на специални награди от конкурсите в Асеновград, Петрич, София, Кюстендил, Пловдив, Ловеч, Плевен, Варна и др. Изявиха се и деца с български произход и паспорти, живеещи в Куманово, Македония, както и момиче от Украйна, потомка на български изселници от с. Ботево – до ден днешен в нейното семейство и в целия й град се пазят родните традиции и се говори на български.
На 2 юни се проведе „Вечер на България”. Участниците дефилираха в народни носии, рецитираха и пяха български стихотворения и песни, а на хорото накрая се хванаха всички. Денят за таланти пък показа, че децата са не само красиви, но и много талантливи. Малчуганите имаха и среща с царя на моретата Нептун, който излезе от водата със своята царица.
На финалната вечер близо 100 деца дефилираха в народни носии от своите региони. Вторият тур бе посветен на инициативата „Александра – принцесата ангел“, а третото дефиле бе в официални тоалети и всички се превърнаха в принцеси и принцове. Вечерта завърши с фойерверки и песента – мото на фестивала: „Моя страна, моя България“.
Участниците бяха оценявани от национално жури от професионалисти и от звездно детско жури.

Снимки: Антон Марков

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*