Пиано и цяла библиотека дари на читалището самоковка от Англия

Теменужка Янкова и Диана Николайчева

„Изключително сме щастливи, че при нас, в читалището, се случват хубави неща, благородни дела. Днес сме свидетели на проява на дарителство, характерно за Самоков. Благодаря на г-жа Диана Николайчева, която дари пиано „Лирика”, географски глобус, библиотечен шкаф и цялата семейна библиотека от 1162 тома”, заяви на 24 март Теменужка Янкова, секретар на читалище-паметник „Отец Паисий”.
В малкия салон на читалището /бившата детска библиотека/ грижливо са подредени книгите в кът с портрета на Димчо Дебелянов. Именитият поет, живял и в Самоков, е патрон на литературния клуб с ръководител Иван Ненов към читалището. В залата провеждат своите занимания членовете на клуба.
Диана Николайчева обясни, че прави дарението в памет на родителите си и особено на майка си – учителката по география Христина Николайчева. Пианото е скъп спомен, подарък за третия рожден ден на дъщерята на Диана – Ирина, която в момента е в Германия. Библиотеката съдържа детска, чуждестранна и българска литература, научна фантастика, речници и др., които ще бъдат на разположение на самоковските граждани.
Янкова благодари от сърце на г-жа Николайчева, връчи й удостоверение за дарителство и я покани да гостува на читалището при следващото си идване в родния Самоков.
Диана Николайчева е дъщеря на Христина и Никола Николайчеви. Учила е в Самоков до 14-годишна възраст, а след това в София. От 16 години работи в Англия.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*