Крими, Новини

Пилот загина под лавина

Военният пилот полк. Стефан Разпопов завърши земния си път под лавина във високата част на Рила навръх Коледа.
Офицерът поел по лятната пътека от хижа „Мусала” за хижа „Чакър войвода”. Не се съобразил обаче със сравнително високите за Коледа температури и повишената опасност от снежни лавини. След като не се прибрал вечерта, е започнато издирването му. Открит е след полунощ, умъртвен от лавината.
Трагедията се е разиграла по северния склон на вр. Дено, край Соленото дере. В тази част на планината поради силните ветрове имало преспи и козирки с дълбочина на снега около 70 см.
Според запознати 54-годишният полк. Разпопов е бил страстен планинар, обичал е да прави самотни преходи по всяко време на годината.
В авиацията е служил 30 години. Бил е командир на авиобазите в Доброславци край София и в Безмер. Летял е на Су-25 и на изтребителя МиГ-23. Последната му длъжност е била зам.-началник на АОЦ /Авиационен оперативен център/ – наследник на някогашния Централен команден пункт. Според колегите му е бил много добре подготвен военен специалист, а като човек – отзивчив и достъпен.
От Планинската спасителна служба съветват туристите да се съобразяват със зимните условия, да са подходящо екипирани и да се движат само по маркираните зимни пътеки.

Leave a Reply