Политика, Статии, коментари, Читателски

Пирова победа

Ако властта беше само усмивка, бих избрал усмивката на г-н Плевнелиев и г-жа Попова. Това е усмивката на двама безпомощни, объркани, не на мястото си хора. Това е странно изразителна усмивка на хора, опиянени от победата, но не и на мислещи в перспектива политици. Това е усмивка на жалки марионетки! Ако властта беше цвете за мирисане, щях да избера гербера! Постът на президент и вицепрезидент в България дава само един трънен венец за победителите. Ами сега? Дали пак ще им дърпа ушите Бойко, чиято креатура са двете усмивки?
Ако политиката беше само радост от мимолетен успех, щях да съм политик от ГЕРБ. Ако знаех как да реша нерешимите проблеми на България, щях да съм един от „герберите”. А те знаят всичко и могат всичко. Умислената физиономия на лидера им от многото снимки в медиите след изборите, които видях, показва, че Той съзнава вече как сам е попаднал в капана на Самозабравата, на Заблудата, на политическото Късогледство, в капана, наречен Алчност за власт. Дали не му готвят разни политически кръгове и групи от заговорници варианта на НДСВ – сам да си изкопае гроба, сам да изпие чашата с отрова до дъно и с великия ГЕРБ и негов лидер да се случи това, което остана от прословутата партия на царчето и неговите подмазвачи и блюдолизци.
А после пак напред към новата Химера, към новата Лъжа! Със същите бояджии и слънчогледи, да не използвам по-силна дума, която също би била на място.
Не приличаме ли на слепите Самуилови воини, които се мъчат да намерят истинския път към дома, носещи болката в сърцето си от физическата и духовната слепота, болката от поражението?
Още на другия ден след изборите видях, че сиренето в магазина пак е с пари, че вече има нови, естествено, по-високи цени на хранителните стоки в супермаркетите. Страшните проблеми чукат на вратата на всеки един от нас, от вратата на богатия до вратата на бедния. Богатият е несигурен, изплашен до смърт, дали ще има възможност да продължи да трупа пари и лукс за себе си и пра-правнуците, бедният – дали ще има с какво да си купи хляб и да нахрани децата.
Всички сме на един кораб. И той се казва световна криза в жесток нашенски вариант, неразбираем за другите народи! Направо Пирова победа!
Пламен Пиргов

Leave a Reply