Култура, Новини

Писателката Цвета Белчева гостува в Самоков и влезе в непринуден разговор с ученици

В истински празник на книгата се превърна срещата на детската писателка Цвета Белчева с ученици от 3-а и 3-б клас с преподавателки Йорданка Младенова и Светлана Стоянова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Самата среща се състоя на 26 април във филиала на Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” в Четвърти квартал.
Всички ученици бяха прочели книжките. Повечето бяха подготвили и илюстрации към някои от приказките и написали дори и пожелания към авторката.
На срещата не се налагаше да има водещ. Стана един непринуден разговор за творческата работа на писателката. В подходяща за децата форма тя разказа увлекателно как са се родили някои от разказите й и отговори на многобройните въпроси на малките читатели.
Всички много внимателно и с вълнение проследиха и четенето на два от разказите на Белчева. Получи се истинска драматизация.
Може би кулминационният момент на срещата беше нейният завършек, когато всички деца се втурнаха към писателката, за да й благодарят и да й връчат своите илюстрации с чудесни пожелания: „Мисля, че книгите са страхотни”, „Вашите приказки са много интересни”, „Никога не спирайте да пишете детски книги”, „Вашата книга е една от най-интересните, които съм чела”, „Много искам да стана писател като вас”, „Пожелавам ви да имате още много хубави идеи за още много хубави книги”…
Цвета Белчева е завършила “Международни отношения” и “Право” в СУ “Св. Климент Охридски”. Работи като преводач, владее английски, испански, френски и италиански език. „Бързах да порасна, защото… нямах ни най-малка представа колко много ще искам пак да съм дете”, отговаря писателката в една анкета.
В срещата участва и Албена Ихтиманска, гл. библиотекар на Общинската библиотека.

Евгения Попова

Leave a Reply