Писателката Юлия Спиридонова гостува на ученици от ПГ „Константин Фотинов”

Юлия Спиридонова – една от най-актуалните детски писателки в България в момента, гостува на ученици от ПГ „Константин Фотинов” в конферентната зала на хотел „Арена” на 23 април. Интересното е, че самите млади хора са били инициатори за срещата. Преподавателката им по български език и литература Костадинка Христова сподели, че им е обещала да покани Спиридонова, ако прочетат романите „Тина и половина”, „Графиня Батори”, „Макс” и „Кронос”, които формират своеобразната четирилогия – наръчник за оцеляване в гимназията. Учениците се вдъхновили и се справили набързо със „задачата”, тъй като разглежданата във въпросните творби тематика е пряко свързана с проблемите на младежта. В тях има жаргонни изрази, познати на новото поколение, а се говори и за наркотици, секс и пр. – все теми, които може би голяма част от учениците не обсъждат вкъщи.
Във връзка с всичко това авторката изрази надеждите си, че нейните книги са като своеобразен мост между децата и техните родители и че помагат за по-пълноценното им общуване. „Самата аз предпочитам да говоря открито за проблемите, защото е много опасно да ги заметем сякаш не съществуват”, изтъкна Спиридонова, известна с артистичния си псевдоним Юлка. Тя запозна увлекателно присъстващите с интересни случки от своя живот, което породи бурни реакции в залата. Последваха, разбира се, и много въпроси на учениците, а дори и от техни преподаватели.
Писателката бе дарена с красиво цвете от организаторите. Стана ясно, че отзиви от срещата, а и допълнително направеното интервю с Юлия Спиридонова, ще излязат в ученическото гимназиално списание #Апостроф` УПС&art. Сред гостите на срещата бе и директорката на гимназията Венета Симитчийска.
Юлия Спиридонова е била за кратко сценарист и е превеждала книги, а вече 20 години е посветила на любимото си занимание – да пише книги за деца и младежи. Тя е носител на много отличия, сред които националните награди „Константин Константинов”, „П. Р. Славейков” „Перото”. Два пъти е била номинирана и за най-голямата световна награда за принос в детската литература на името на Астрид Линдгрен.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*