Писателят Владимир Кабрански заслужи с разказа си „Генезис” национална награда

Самоковският писател Владимир Кабрански заслужи с разказа си „Генезис” една от трите главни награди от националния конкурс „Изгревът на следващото”, организиран от Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия” и фондация „Човешката библиотека”.
Заедно с нашия съгражданин с по 200 лв. са премирани Елена Павлова и Калина Александрова, автори на творбите „Да ни намеря и да ни спася” и „Бетелгейзе в световете”. Разказите ще бъдат публикувани в юбилейното десето издание на алманаха за фантастика и бъдеще „ФантAstika”, което се очаква да излезе от печат до края на годината.
Общо 40 писатели са се включили в „Изгревът на следващото” с над 60 текста, които са оценени от журито, съставено от председателя на „Тера Фантазия” Атанас П. Славов и колегите му писатели Валентин Иванов, Дилян Благов, Димитър Стефанов, Калин Ненов, Кристиана Петрова и Невена Стоянова. Предстои да станат ясни датата и мястото на награждаването на отличените автори.
Темата на конкурса бе „Кризисно съвремие”, а организаторите търсеха отговори на въпросите какво е решението, което води до по-висше състояние на човечността и човечеството; какво е решението, което ще създаде свят, в който науките и технологиите ще се развиват, за да расте качеството на човека, а не богатствата на единици; какво е решението, което ще избегне застиналите утопиянства, където позьори с бели хитони рецитират един на друг надути речи.
„Темата няма как да се развие в по-малко от 3000 думи. „Генезис” проследява неизбежното според мен преминаване на границата между човека и машините – проблемите и перспективите. Разказът не е напълно нов и бе преработен специално за конкурса. Той ще бъде включен в новия ми сборник, който предстои да излезе от печат догодина”, сподели Владимир Кабрански за „Приятел”.
Запитан дали фантастиката е неговата страст, писателят отговори, че разделението на жанрове е отдавна остаряло. „И в хубавите книги, и в живота нещата се смесват. Тегленето на граници е ограничение. Излишно и често вредно. Във всяка моя приказка има много реалност, а в книгата „Старецът и песента“ има фантастични и приказни елементи. Чистото жанрово ограничение е ограничение за автора”, сподели вижданията си Кабрански.
Това е първият награден текст на автора при едва третото му участие в конкурс. По-рано през годината негов разказ бе сред номинираните за отличие в конкурса „Състояние на полет” на сдружение „ХуЛите”. Тогава Кабрански участва по идея на Зинаида Хаджимитова, която имаше два разказа сред номинираните, а един от тях – „Най-свидното”, бе класиран на второ място.
Владимир Кабрански е роден през 1965 г. в Самоков. Учил е в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ и ПГ „Константин Фотинов“. Завършил е „Електрохимия и защита от корозия“ във Висшия химико-технологичен институт в София. По професия е технолог-химик. В края на 2009 г. започва да води личен блог – „Нямам идея“ – тетрадка за упражнения, където публикува първите си разкази и приказки. Автор е на книгите: „Страната на фантазиите“, разкази, 2014 г. ; „Разказани приказки и приказни разкази“, разкази, 2014 г. ; „ Кланица“, фантастичен роман, 2016 г. ; „Старецът и песента“, роман, 2017 г. , изд. “Ерго“. Кабрански е секретар на новоучреденото Сдружение на писателите в Самоков.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*