Новини, Статии, коментари, Читателски

Писмо до Збигнев Бжежински, антикомунист и в червата

Збигнев Бжежински

В едно от последните интервюта, които редовно дава Збигнев Бжежински, той съобщава ясно и убедително: “Капиталистическата система е пред колапс, всичко е въпрос на време.”
Благодаря Ви за добрата новина, г-н Бжежински!
Българската пословица е продължение на прогнозата Ви: “Който копае гроб другиму, сам пада в него…”
х х х
Какво ли не направи Запада, за да се срути “Империята на злото” /както Рейгън нарече някога СССР/!?
Огромни средства бяха потрошени за пропагандни цели от двете световни системи. Всяка се мъчеше да докаже предимството си пред другата. И да я смачка!
А когато атовете се ритат, страдат магаретата, т. е. дребните хора, ние…
С изключение на Австралия навсякъде по континентите цари унизителна бедност. 6 млрд. бедни живеят върху планетата Земя.
50 млн. африканци, подгонени от глад, жажда и болести, са на път за Европа.
А Европа е не само цъфнала, но и вързала… Бедността на населението в страни като Молдова, Украйна, България, Албания, е унизителна.
Нещата се срутват в Унгария, Гърция, Португалия, Ирландия, Испания. Рано или късно кризата ще удари Англия, Италия, Франция и Германия.
На световния икономически форум, който приключи наскоро в Давос, Швейцария, 2600 ръководители от водещите държави, олигарси и магнати не посочиха никакъв път за спасение на капиталистическата система. Всичко протече шаблонно, като при партийно или профсъюзно събрание…
В произнесените стотици изказвания нищо конкретно не беше казано. Безброй констатации, нито една визия.
Стана ясно само едно – САЩ, заедно с Англия, не могат да прикрият своята неприязън и критики срещу действията на Германия и Франция за спасение на Европейската общност.
х х х
По същото време друг форум се състоя в Латинска Америка под патронажа на Дилма Русеф под мотото “Друг свят е възможен”. Симпатизирам на Дилма, на Уго, не го крия. И двамата са с високи човешки качества, опитват се да помогнат на своите народи. Дали те ще открият визия за света – отговор ще даде бъдещето! Или ще се окаже поредното лутане? Поредният провален опит за осигуряване на благоденствие и добруване.
А какви са шансовете на гиганта Китай със специфичния държавен капитализъм, който развива? С 6000-годишна история, учения от Конфуций и Мао Це Дун?
Рецепти и предписания издържат само донякъде на проверката на времето. И се провалят…
Затова мъдрецът е казал, г-н Бжежински: “Съмнявай се във всичко, най-много в себе си!” Без съмнение Вие сте гений и по тази причина Ви пожелавам да доживеете здрав и с акъла си пълното срутване на капиталистическата система! Много поздрави и на Хенри…

Александър Кондоферски
Мюнхен

4 Comments

 1. бойко

  Не разбирам смисъла да се публикуват такива “геополитически” брътвежи.

 2. гунчо

  Тъпо!

 3. Kondofersky Alexandar

  бойко и гунчо са дали високи оценки, които ме трогват с аргументацията и дълбочината си. Нямам нищо против, че и двамата- какво съвпадение- си пишат името с малка буква.

 4. бойко

  Както и да си напиша името, “статията” няма да стане по-смислена.

Leave a Reply