Пихте ли на 14 май мляко със селим?

Читатели ни подсетиха, че в Самоков има една особена традиция, може би единствена в страната, предавана от поколение на поколение – на 14 май рано сутринта, на гладно, да се пие мляко със селим /девесил/.
Защо точно на 14 май? Защото на този ден /тази година бе във вторник/ по стария църковен календар е празникът на св. прор. Йеремия.
Възрастни самоковци споделят, че този ден открай време се е почитал в града ни като празник на пролетта, на живота и здравето. Хората от средното и по-старите поколения си спомнят как на времето техните майки и баби са им давали рано сутринта на 14 май у дома да пият мляко през дръжка от клонче на селим. Своеобразният ритуал и сега предизвиква умиление у мъже и жени, които в средата на миналия век са били деца, а днес са пенсионери…
Вярвало се е, че който пие мляко през селим на св. Йеремия, няма да боледува през цялата година.
Според специалисти селимът наистина има ценно лечебно действие. Той повишава имунната система на човешкия организъм, подобрява храносмилането, а в южноевропейската кухня се използва успешно като подправка.
Според музейни специалисти този празник и обряд вероятно води началото си още от езическо време. По-късно църквата посвещава деня на св. Йеремия /този юдейски пророк предсказал, че Йерусалим ще бъде завладян от Навуходоносор, а народът му ще бъде разпилян по света; предрекъл и че Бог ще изпрати своя син и наследник на Земята/.
Със смяната на църковния календар у нас през далечната 1968 г. св. Йеремия се чества вече на 1-и, а не на 14 май. Народната традиция обаче остава непроменена – мляко със селим продължава да се пие именно на 14 май.
По подобен начин – на св. Йеремия по стария църковен календар – 14 май, празнуваме всяка година на Кръста и освобождението на Самоков от османско иго. На времето, в края на 19 в., първенците на града ни решили вместо на 30 декември /11 януари по нов стил/ – когато зимата е в разгара си с всички тежки последици от това, освобождението на града ни от руските солдати да се чества на празника на пролетта – св. прор. Йеремия…
Всяка пролет и досега рано сутринта на този ден на Ридо се събират голяма група наши съграждани-природолюбители. Те си спомнят за стародавната традиция, пият мляко със селим и си пожелават взаимно този хубав наш празник да пребъде…

Екип на „Приятел”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*