Плакети от Общината за самоковските олимпийци и скиора Атанас Петров

– Веселин Цинзов мисли за отказване от спорта
– Финансови трудности мъчат Краси Анев
– Предложили италиански паспорт на Атанас Петров
– Влади Зографски продължава да тренира в чужбина

Гордостта на Самоков в света на зимните спортове – биатлонистът Красимир Анев и личният му треньор Георги Фъртунов, ски бегачът Веселин Цинзов, ски скачачът Владимир Зографски и младият скиор Атанас Петров, получиха на инициирана от общинската управа среща на 25 юни красиви плакети „За утвърждаване на спортната слава на Самоков” и ваучери за едномесечно безплатно ползване на басейн, фитнес, сауна и джакузи в общинския хотел „Арена”. Прочутите спортисти бяха поканени във връзка с честването на Международния олимпийски ден 23 юни.
„Вие сте гордост и достоен пример за младите спортисти на Самоков и България. Продължавайте в същия дух да се раздавате и да мислите позитивно въпреки несгодите и трудностите, с които се сблъсквате”, заяви при връчването на наградите зам.-кметът Васил Сайменов.
Както е известно, Вл. Зографски завърши на 14-о място на малката шанца на олимпиадата в Пьонгчанг, Южна Корея, с което подобри с 5 позиции досегашното върхово постижение на България, дело на друг самоковец – Владимир Брейчев, завършил 19-и в Сараево през 1984 г.
Краси Анев пък за трети път на олимпийски игри завърши на 25-о място, сега в индивидуалната надпревара на 20 км. Веселин Цинзов също стигна до най-добрия си резултат на олимпийски игри с 36-ото си място в бягането на 15 км свободен стил. Атанас Петров пък не спира да жъне успехи по белите писти на Апенините, откъдето вече има предложение за италианско гражданство.
„Ските в Италия са превърнати не само в спорт, но и в истински спектакъл за местните хора. Хиляди деца тренират и се забавляват по пистите, а нашето момче ги бие ли, бие…”, коментира не без гордост Георги Димов – дядо на Атанас Петров, който не успя да присъства. Треньорът по ски Димитър Зографски благодари от името на братовчед си Владимир за отличието и заяви, че той е на подготовка в чужбина и няма как да дойде лично.
Някъде тук свърши по-позитивната част от срещата и се заговори за тъжната реалност – намалелия брой на спортуващите деца и младежи, слабата им мотивация, лошата материално-техническа база, липсата на качествени треньори, ограничените финансови средства и пр.
„Забелязвам, че децата в днешно време се застояват повече пред компютрите и много трудно се мотивират за спорт и физически усилия”, отбеляза Краси Анев. Той бе подкрепен от бащата на две деца Веско Цинзов, който шокира присъстващите, като заяви, че на последната родителска среща на сина му в столично училище родителите са поискали отмяната на часа по физическо възпитание и спорт, защото децата им се изпотявали и изморявали и това им пречело в учебния процес…
„Едно време по 50 деца от клуба участвахме в държавните първенства. Имаше около 20 юноши от града на едно ниво, но впоследствие останах сам и на практика без конкуренция”, припомни си не толкова далечното минало Цинзов. 31-годишният национал натъжи всички, споделяйки, че вече мисли и за отказване от спорта.
„Зимните спортове са много скъпи и за съжаление не срещаме голяма подкрепа нито от държавата, нито от обществото. Така сме принудени да се занимаваме с нетипични за нас дела и да обикаляме в търсене на спонсори вместо да водим подготовка”, заяви Краси Анев. Неговият треньор Георги Фъртунов обяви, че държавният максимум за подготовка за участие в олимпийски игри от 20 хил. лв. е крайно недостатъчен за спортно-техническото обезпечаване и осигуряването на около 200 лагерни дни годишно, за транспорт, медикаменти и пр. За сравнение бе посочено, че латвиецът Андрейс Расторгуевс, който няма кой знае колко по-добри резултати от самоковския биатлонист, получава 150 хил. евро за подготовка…
„Благодарение на голямата надморска височина на Самоков /б. а. 950 м/ съм получавал десетки запитвания от чуждестранни отбори дали при нас има подходящи условия за провеждането на лагери. Да, градът ни е чудесен, оформиха се много зелени зони, паркове и площадки, но това не е достатъчно за водене на професионални тренировки. Смятам, че ако се възстанови ролбанът на Ридо, ако се вложат усилия за възстановяване на иначе прекрасната писта „Бистрица” в Боровец, всяка година в общината на подготовка ще идват много национални отбори”, отбеляза Георги Фъртунов.
Той работи заедно с Краси Анев от няколко години, а преди това се превърна в откривател на бъдещия световен шампион и олимпийски медалист от Хърватия Яков Фак, който вече се състезава за Словения.
Фъртунов очерта и целите на екипа през следващия сезон: „Тази година се целим в два върхови периода във формата на Краси. Първият ще бъде за старта на Световната купа в Поклюка, Словения, в началото на декември, като формата трябва да се задържи на високо ниво до шестия кръг. После ще пропуснем надпреварите в САЩ и Канада, както и европейското първенство в Беларус. Най-главната ни цел ще бъде доброто представяне на световното първенство в Йостерзунд, Швеция, през март 2019 г.”
Г. Фъртунов сподели, че сега Краси трябва да тренира прецизна стрелба на закрито, но в общината това няма как да стане. Както е известно, стрелбището над стадиона е в процес на ремонт от клуб „Боровец” с треньор Мирослав Кенанов, но тромави бюрократични процедури от страна на държавната администрация бавят въвеждането му в експлоатация вече втора година.
Зам.-кметовете Васил Сайменов и Люба Кленова заявиха в отговор на молбата на Анев и наставника му Фъртунов, че ще се постараят да свържат спортния екип с ръководствата на големи фирми от региона.
В срещата участваха още зам.-кметът Сия Шехтанова и секретарят на Общината Ангелина Вангелова.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*