Новини, Туризъм

Планинари от България, Македония и Сърбия изкачиха Мусала

Самоковците Мартин Секулов /в средата/ и Добромир Фингарски /вдясно/ бяха част от интернационалната група, изкачила посред зима Мусала

Голяма група туристи от три съседни балкански държави – България, Македония и Сърбия, изкачиха през уикенда най-високият връх на Балканския полуостров – Мусала /2925 м н. в./.
Организатор на масовата проява бе „Рилски турист”. Дружеството бе представлявано от Борислав Вардаров, Георги Божилов, Добромир Фингарски и Мартин Секулов. На върха стъпиха и наши сънародници от София и Етрополе, няколко сръбски туристи и група от около 30 македонци от Скопие, предвождани от планинския водач Атанас Стойковски. По-голямата част от жадните за рилска омая туристи извървяха пеша пътя от Боровец до балканския първенец.
По думите на Д. Фингарски, климатичните условия за излет в планината в събота са били идеални – кристално ясно време и безоблачно небе, гарнирано с положителни температури. В неделя времето се влошило – явили се облаци, мъгла, следобед завалял и сняг. На самия връх пък духал бръснещ студен вятър.
Прясно приготвена шопска салата при пирамидата на Мусала шашнала добралите се до връх № 1 в Югоизточна Европа ентусиасти. Оказало се, че от македонската група правят типичната за България салата на всеки връх, на който стъпят.
Двама заклети планинари от самоковската група пък – Г. Божилов и М. Секулов, се доказали като истински катерачи и стъпили на Мусала и в събота, и в неделя. През нощта пълната със смелчаци едноименна хижа кънтяла от планинарски песни.

Част от групата пред хижа “Мусала”

Leave a Reply