Новини, Туризъм

Планинският туризъм като мост към бъдещето

Снимка: Александър Чавдаров

Семинар на тема „Ски, планински туризъм и устойчиво регионално развитие в България“ се състоя на 23 и 24 април в самоковския хотел „Арена”. Форумът бе организиран от катедра „Социално-икономическа география” към Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” с подкрепата на Община Самоков.
Представители на университета запознаха присъстващите със своите проучвания за развитието на туризма в района на Банско, където има необходимост от втори лифт, а същевременно изградената значителна хотелска база остава почти неизползвана през пролетта, лятото и есента. Препоръките са да се спре строителството на хотели там и да се помисли за привличането на туристи през всички годишни сезони.
Според научните работници ски туризмът в парк „Витоша” пък трябва да се развива само чрез изграждане на съответна инфраструктура, без хотелска база.
Във връзка с развитието на ски спорта бе посочена необходимостта от изграждане на нова туристическа инфраструктура, като се вземат и мерки за чистотата на планината и се съобрази цялостната дейност със сезонността на туризма и климатичните промени.
Отделен доклад бе посветен на значението на Седемте рилски езера и на ситуацията там след изграждането на лифта, когато трябват повече усилия за опазването на околната среда.
Гостите изразиха желание да подпомогнат развитието на Самоков и района със свои проучвания и анализи в сферата на туризма. В разискванията участваха и дългогодишният треньор и бивш ски национал Емил Зографски, туристически деятели, ски учители.
В началото кметът Владимир Георгиев заяви, че развитието на планинския туризъм и особено на ски туризма е изключително важно за Самоковска община и затова е много ценно местните специалисти и общественост да се запознаят с новите научни изследвания и опит в тези сфери.
При закриването на конференцията пък зам.-кметът Люба Кленова каза, че Общината ще развива различни видове туризъм, включително и в района на Искровете, като в същото време планината се използва премерено, разумно.

Leave a Reply