Атлетика, Други, Новини, Спорт, Туризъм

Планинско бягане в памет на Димитър Вучков-Вучето

В Боровец на 20 юни се състоя първият кръг от състезанията по планинско бягане за купа „Бороспорт” – мемориал „Вучето”, посветен на националния рекордьор в бяганията на 5000 и 10 000 метра от средата на 50-те години на миналия век и наш съгражданин Димитър Вучков.
Стартът бе даден при Междинна станция на „кабинката”, а финалът бе на Горната станция, на Ястребец. Участваха както опитни бегачи, така и млади надежди. Студеното време и вятърът във високите части на Рила не спряха ентусиазма на атлетите.
Най-бързо дистанцията при мъжете измина Александър Василев с време 32.20 мин., а при дамите първа бе многократната държавна шампионка Милка Михайлова с 38.20 мин.
Най-възрастният участник в надпреварата бе 71-годишният Райчин Трифонов, който доказа, че за любовта към спорта и планината ограничения няма.
Състезанието бе посветено на Световния олимпийски ден, тъй като Българската асоциация по лека атлетика – организатор на събитието, е една от едва 48-те държави в света, от всички над 200 участващи в Олимпийските игри, която има привилегията да отбелязва деня. Всички участници, треньори и присъстващи получиха тениски и грамоти, а спортсменството и доброто настроение бяха в съзвучие с правилата и идеите на организаторите за мир, равноправие и приятелство без разлика на пол, възраст, раса, религия, вяра и етнос, съгласно Олимпийската харта.
Надпреварата бе част от провеждащата се за 18-и път серия за купа „Бороспорт“ и се състоя само ден преди заминаването на националния отбор за Световния шампионат по планинско бягане на дълга дистанция в Карпач, Полша, на 24 юни. Вторият кръг от състезанията за купа „Бороспорт“ ще се състои на 16 август, като стартът и финалът ще бъдат на вр. Ястребец.

Leave a Reply