Платна на Жени и Мария Стоянови и Мария Чешмеджиева огряха фоайето на галерията

Фоайето на Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев” буквално светна, огряно на 23 март от творбите на три красиви млади художнички. Възпитаничките на школата по изобразително изкуство „Захарий Зограф” с ръководител Пенка Боянова към читалище-паметник „Отец Паисий” Мария Стоянова, Мария Чешмеджиева и Жени Стоянова /сестра на М. Стоянова/ се представиха с чудесни рисунки, модни скици, етюди и живопис.
Възрастни и много млади ценители на изкуството разгледаха с интерес подредените платна и поздравиха от сърце двете Марии, които са абитуриентки, и тяхната още по-млада колежка, както и преподавателката им.
„Те започнаха занимания в школата от съвсем малки, а много е важно да заобичаш изкуството отрано. Вече десетина години съчетават ученето с рисуването, а това съвсем не е лесно. Имат награди от национални и световни конкурси и пленери. Трябва да се гордеем с тези млади творци. Вярвам, че с тях в бъдеще ще се гордеят не само Самоков, но и България”, възкликна П. Боянова. Под нейните очи и наставления трите девойки са израсли от малки неопитни деца до млади майсторки на изкуството. „Винаги търсете най-доброто, не правете компромиси – тогава ще стигнете далеч”, заръча им известната художничка.
„Вие ни правите различни. Помогнахте ни да израснем и в рисуването, и като хора”, откликна пък Мария Стоянова и връчи на дългогодишната ръководителка на школата разкошен букет. Мария е приета да учи моден дизайн в Италия /Милано/ и това е огромно признание както за нейния талант и трудолюбие, така и за дарбата и всеотдайността на преподавателката.
Искрената си благодарност към Боянова изрази и бащата на Мария и Жени – Пламен Ангелов. „Със заниманията тя увлече децата и се стигна дотам, че им даде и професионална насоченост, а разкри пред тях и хубавите, красиви неща в живота”, добави Ангелов.
„Талантливи са момичетата и имат бъдеще”, убедено пък заяви за „Приятел” уредникът на галерията Радослав Генев.
Всеки, който разгледа изложбата, ще види, че от самите творби струи светлина и едно модерно виждане, побрало в себе си и традицията. Правят впечатление подходът, техниката, а и богата чувствителност на младите художнички, отразена в работите им. Специално внимание заслужават модните ескизи с елементи от родния флоклор.
На откриването на изложбата присъства и Пепа Георгиева, гл. експерт „Култура” в Общината.
Самите картини ще бъдат на разположение на любителите на изобразителното изкуство до 3 април.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*