Новини, Шарен свят

Площите с картофи се увеличават

„Както миналата година, така и тази, площите, засети с картофи, се увеличиха. За 2016 година площите бяха увеличени с 20-25 %. Тази тенденция ще се запази и през 2017 година”, заяви за агенция „Фокус” на 21 април председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Венцислав Каймаканов.
Нашият съгражданин подчерта, че субсидия се дава, но някои стопани не я ползват както трябва.
„Начинът, по който се получава това подпомагане, е много неточен. Той е такъв, защото някой някъде налага тези неточности. Знаем за какво става дума и се надяваме, че със съставянето на новия кабинет и с асоциациите ще имаме вече волята да наложим своето мнение. Докато в чужбина асоциациите пишат условията за подпомагане, тук се пишат условия на тъмно, за да може някой някъде да получи субсидия, без да е засявал нищо”, недоволства Каймаканов.
Според него за година на българския пазар са необходими около 500 хил. тона картофи. Миналата година получената продукция в страната е била доста по-малко – към 100-120 хил. тона. Останалото количество е дошло от чужбина – Полша, Германия, Белгия, Холандия, Египет, Гърция, Турция.
Шефът на асоциацията вярва, че ако се подпомагат действително тези земеделски производители, които засаждат картофи, у нас ще могат да се произведат към 200 хил. тона и така ще се покрият поне наполовина нуждите на местния пазар.
Очаква се в началото на май на пазара вече да има и пресни ранни картофи.
По начало картофите са много скъпи за отглеждане и в близките десетина години страната ни не ще може да изнася подобни продукти, убеден е В. Каймаканов.

Leave a Reply