История, Култура, Новини

Побратимена Кострома празнува 860-годишен юбилей

Побратименият от десетилетия със Самоков голям руски град Кострома празнува също през този месец. Навършват се 860 години от образуването на града край Волга през далечната 1152 г. Ще се чества и 68-годишнината на Костромска област, създадена през 1944 г. По този случай в Кострома, както съобщи пресслужбата на градската управа, се организират неколкодневни различни тържествени прояви.
Програмата ще бъде открита на 8 август с фотоизложба със 150 творби. На следващия ден концерт ще изнесе националният балет “Кострома”.
Театрализирана възстановка на историята на града ще бъде представена на 11 август. Участниците ще бъдат облечени с костюми на исторически личности и приказни герои. Ще се състои и шествие на младежки творчески колективи, както и панаир, на който ще се представят местните фирми и производители. Само участниците в тези изяви ще бъдат около 2000 души.
Честването на Деня на Кострома ще започне тържествено и официално точно в 12 ч. Очакваната многобройна публика ще се срещне с основателя на града Юрий Долгоруки, с императрица Екатерина Велика, император Николай ІІ и с други исторически персонажи, посещавали през различни епохи древния град.
На тържеството ще бъдат наградени почетните граждани на Кострома. Ще бъдат връчени и премиите на носителите на наградата на името на акад. Лихачов. Пак тогава ще бъдат чествани младоженците и ще се обявят най-малките костромчани, родили се на самия Ден на града.
От обяд до вечерта ще продължи концертът на ансамбъла за музика, песни и танци “Волга-Волга”, вокалния състав “Дебют”, симфоничния оркестър, фолклорни ансамбли и много други творчески колективи.
В същия ден ще се състои шоу под надслов “Павловски проспект”. Ще бъдат представени макети на оръдия и невероятни декорации. Зрителите ще видят руски богатири и воини от Великата отечествена война. Ще се изявят танцьори с произведения от различни епохи, майстори на ръкопашния бой, точни стрелци…
Богатият на събития ден ще завърши с концерт на звездите на руската естрада под надслов “Честит рожден ден, Кострома!” и със Седмия международен фестивал на фойерверките, в който ще участват пиротехнически колективи от Санкт Петербург, Владивосток, Киров и дори от Полша. Членове на журито ще бъдат и експерти от Турция.
Разнообразна е програмата и за последния ден на тържествата – 12 август, когато е фестивалът “Царствената Кострома”, посветен на историята на династията Романови. В централния парк за отдих и култура пък ще се състои приказен детски празник.

Снимки: www.livejournal.com

Leave a Reply