Новини, Туризъм, Шарен свят

Повечето жители на Банско печелят от развитието на региона

Челен опит

Повече от 90 % от жителите на Банско и Разлог са доволни от развитието на туризма в региона през последните 10 години, а над половината от населението е спечелило от това развитие, показва изследване на агенция МБМД, проведено сред 500 жители на двете съседни общини.
Висока подкрепа получава идеята за изграждане на втори кабинков лифт в Банско – близо 70 % от анкетираните одобряват намерението. Това показва, че населението в региона е спечелило много в социален план от инвестициите в туризма, коментира директорката на агенцията Мира Радева.
Изследването показва още, че над 50 % от жителите на двете общини са оптимисти, че ще живеят по-добре след 10 години.
Около 40 % от жителите на Банско и 29 % от жителите на Разлог поставят отлична или много добра оценка за развитието на общината през последното десетилетие.
Над 3/4 от жителите на региона оценяват развитието му като успешно в сравнение с другите региони в страната. Това показва, че икономическото развитие на този селско-планински регион се е отразило положително върху мисленето на хората. „Те виждат живота си добре в перспектива и че икономическото развитие и инвестициите са им помогнали да изградят едно по-високо самочувствие на равнопоставени жители на ЕС”, допълва М. Радева.
Около 20 % от жителите на Банско и Разлог работят на ръководни позиции, делът на работодателите е 3 пъти и половина по-голям от регистрирания за страната, а хората, които декларират, че са безработни, са само около 6 %.
Въпреки това местни споделят, че най-тежкият проблем е безработицата, следвана от лошата инфраструктура. „Според мен тук хората по-скоро акцентират върху липсата на ясна визия за това какво ще им се случва в бъдеще и това е причината за рязкото повишаване на дела на този тип отговори”, казва още Радева.

Leave a Reply