Повечето извършители на тежки престъпления са разкрити

Георги Тодоров

“Имаме 34 % разкриваемост на криминалните престъпления”, заяви на пресконференция в Самоков на 2 юли временно назначеният на длъжност началник на Районното управление на полицията Георги Тодоров, представяйки отчета за работа на управлението през първите 6 месеца на годината.
Криминалните престъпления са 331, като всички са по Наказателния кодекс. Има едно убийство – в Райово, чийто извършител е разкрит.
Разкрити са и две организирани групи за кражби: едната – действаща в района на селата в Палакарията, а другата – във вилна зона „Мечката” и в града. Групите са установени със съдействието на Областната дирекция на МВР и СДВР /Столичната дирекция на вътрешните работи/.
През периода са регистрирани и 5 грабежа, като извършителите на 3 от тях са разкрити.
Кражбите са 187 на брой. Повечето от тях са свързани с посегателство на имущество от частни домове, от автомобили и др.
В 30 от случаите са разкрити извършителите, но в 132 случая те са останали засега неразкрити. 25 разследвания са прекратени.
По отношение на икономическите престъпления са регистрирани 53 материала, като 4 са срещу неизвестен извършител. Действията на икономическа полиция са насочени главно към борбата с корупцията, разкриването на престъпления при търговията на инвестиционни бонове, в данъчната система, при изразходването на финансови средства от еврофондове, търговията с акцизни стоки, както и с черни и цветни метали и незаконния добив на дърва.
Общо 1684 акта и 129 фиша са съставили служители на РУП по Закона за движение по пътищата, Закона за българските лични документи, Закона за МВР и Наредба 1 на Община Самоков.
По Указа за борба с дребното хулиганство са регистрирани 4 случая.
Пътно-транспортните произшествия от началото на годината са 110, като има един загинал вследствие на катастрофа.
През първите 6 месеца на миналата година няма жертви на катастрофи, но през 2010 г. за същия период са загинали при пътни злополуки 5 души. Най-много пътно-транспортни произшествия са станали през януари, февруари, март и май. 51 % от произшествията са станали в малките населени места – на разклони, отбивки и пр. През деня се случват повече инциденти, като основни причини най-често са отнемането на предимство и превишената скорост.
През отчетния период през управлението са преминали 387 заявителски материала при 383 за шестмесечието на предходната 2011 г.
Приключили са 324 досъдебни производства, от които 144 – срещу известен извършител.
Привлечени са 139 лица за обвиняеми.
175 души са задържани за 24 часа от началото на годината.
Проведени са 173 полицейски операции, които включват проверки по питейни заведения, по пътищата, за акцизни стоки и др.
През шестмесечието общо 13 служители на полицейското управление са наградени от комисар Николай Николов, директор на Областната дирекция на МВР, и от г-н Тодоров за постигнати добри резултати в работата.

Емилия Станоева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*