Подготвят поставянето на паметник на Анастас Карастоянов

Предстои скулптура на първия български фотограф – самоковецът Анастас Карастоянов – да бъде поставена в родния му град. Мемориалът ще бъде разположен на главната улица „Цар Борис III“, на площадчето пред бившата Чорбаджийска фурна.
Паметникът представлява скулптура в цял ръст на Карастоянов с фотоапарат, като зад него има пано от фотографски плаки на снимките му на известни българи.
Авторът на паметника Маргарита Иванова и изпълнителят на проекта за благоустрояване на околното пространство вече са се срещнали с кмета Ангел Джоргов във връзка с уточняването на конкретните строително-ремонтни дейности.
Ще бъде изместен електрически стълб, а благоустрояването ще обхване пространството от близката сладкарница до границата на „островчето” – площадчето. Ще бъдат монтирани нови бордюри и павета. Уточнени са и парковите елементи.
Пионерът на родния „светлопис“ /фотографията/ Анастас Карастоянов е син на Никола Карастоянов, основателят на българското книгопечатане. Както е известно, от няколко години Община Самоков връчва и специална национална награда за фотографско изкуство на името на Анастас Карастоянов. Бъдещият паметник ще бъде още едно признание за новаторското дело на видния ни съгражданин.

Можете да харесате