Новини, Статии, коментари

Подкрепете младите!

„Моля ви, елате на центъра. Ученици от техникума събират помощи за бедно семейство. Заслужава да се напише за тях…”, телефонира на редакционния телефон в събота около обяд непозната жена.
След малко редакционен екип пристигна в центъра, но за съжаление на площада и около него не успя да открие участниците в благородното начинание. Може би те са били там по-отрано и вече си бяха отишли.
В понеделник пък наша сътрудничка въодушевено сподели, че в същия съботен ден – навръх празника на влюбените 14 февруари – в центъра дечица са подарявали на случайните минувачи цветни балони /червени, сини/, а в тях имало интересни късмети-пожелания. „Създадоха ми хубаво настроение за целия ден. И сега още ме държи…”, сподели откровено жената.
Неотдавна други младежи организираха пък благотворителни концерти и още подобни прояви в подкрепа на свои нуждаещите се съученици, на социално слаби /ако използваме сегашната терминология за беднотия/ съграждани, на болни дечица, за бедстващи в Мизия и т. н., и т. н.
Добра дума и искрено уважение наистина заслужават тези момичета и момчета, които отделят от свободното си време, влагат усилия, а и средства, за да зарадват, доколкото могат, по своя инициатива и желание – познати, а често и непознати хора, изпаднали в нужда и беда.
Тези момичета и момчета показват колко нелепо е да се обобщава и да се говори /както чуваме често сега от възрастни/, че сегашните младежи за нищо не ги бива, че само „висят” по кафенетата и дискотеките, „Такива ли бяхме ние някога” и пр., и пр.
Мили хора, нека се замислим и дали самите ние – от средното и по-старите поколения, сме били винаги идеални. А дали и обстоятелството, че част от младите са без работа и са „по кръчмите” не е плод на това, което други преди тях са „създали” – разрухата в икономиката, всеобщата несигурност, мизерията, упадъка в културата, деградацията на морални ценности…
Защото младежта – това е нашето огледало. И не младите са виновни за хаоса и разделението в обществото, за липсата на ориентири и стремежа към лесен живот.
Напротив – в много случаи ние, по-възрастните, можем да се поучим от младите – на честност, на благородство, на стремеж към по-човешки живот. Да се поучим и да подкрепим тези млади хора, които заслужават. И които утре ще поемат кормилото и на града, и на региона, и на държавата.
Ако не ги подкрепим – тежко и за тях, и за нас.
И в материален смисъл, и в морален.

Тодор Попов

Leave a Reply