Култура, Новини

Подписват договора за реставрация на Цари мали град на 23-и

Договорът за реставрация и консервация на античната римска крепост „Цари мали град” в м. Св. Спас край Белчин ще бъде подписан от представител на общината ни на 23 ноември.
Както е известно, договорът е по спечелен проект към оперативна програма “Регионално развитие”. 5 млн. лв. ще бъдат отпуснати по схемата “Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции”.
Проектът предвижда след реставрация северозападната кула на крепостта да се превърне в музейна експозиция. Североизточната кула пък ще се използва като площадка за посетители. Източната, южната и западната стена на крепостта ще бъдат възстановени частично, като една от кулите там ще се издигне до равнището на покрива.
Проектът предвижда и обособяване на зона за отдих. Туристически екопътеки ще бъдат оформени в самия археологически обект и около него. Планирано е и монтирането на панорамно влакче от Белчин до крепостта.
Неотдавна правителството предостави обекта на Самоковска община. Целта е да се съдейства за по-бързото и ефективно изпълнение на спечеления проект.
Научните разкопки и проучвания на крепостта започнаха преди няколко години. Находките стимулираха по-целенасочената и системна работа на обекта. Междувременно бе възстановена стародавната църква “Св. Петка” в Белчин. Край храма бе изграден и етнографски музей, който е филиал на Историческия музей в Самоков.

Leave a Reply